De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland in twijfel getrokken, net nu beide landen op het punt staan een aanvraag in te dienen om lid te worden van het bondgenootschap.

“We volgen de ontwikkelingen rond Zweden en Finland, maar we zijn niet positief gestemd”, zei Erdogan vrijdag tegen de pers in Istanbul.

Voor de toetreding van een nieuwe lidstaat tot de NAVO is de consensusgoedkeuring van alle bestaande leden vereist.

Een hooggeplaatste Amerikaanse diplomaat zei dat de VS bezig is het officiële standpunt van Turkije over deze kwestie te verduidelijken.

De kwestie zal worden besproken op de ministeriële NAVO-vergadering in Berlijn in het weekend, Karen Donfried, assistent-secretaris voor Europa en Euraziatische zaken, werd door Reuters geciteerd in een persgesprek later op vrijdag.

Turkije trad in 1952 toe tot de NAVO en heeft na de Verenigde Staten het grootste leger van het 30 leden tellende bondgenootschap.

Griekenland

Hij voegde eraan toe dat het destijds een vergissing was van de NAVO om Griekenland toe te laten. Turkije en Griekenland werden allebei lid in 1952.

“We willen niet opnieuw zo’n vergissing maken. Bovendien zijn Scandinavische landen een thuisbasis voor terroristische organisaties.” Erdogan gaf verder geen details, maar doelde wellicht op aanhangers van de PKK en de Koerdische onafhankelijkheid.

Turkije heeft in het verleden al meermaals uitgehaald naar Zweden en andere westerse landen voor de manier waarop ze omgaan met organisaties die de Turkse regering als terroristisch beschouwt, zoals de PKK, maar ook sekte-aanhangers van Fethullah Gulen.

“In sommige landen zijn ze zelfs lid van het parlement. Het is voor ons niet mogelijk om voorstander te zijn”, zei Erdogan.

Omdat Finland en Zweden al jaren erg nauw samenwerken met de NAVO, zou hun toetreding sneller dan normaal kunnen verlopen.

De belangrijkste voorwaarde is wel dat alle bestaande NAVO-landen de toetreding goedkeuren. Aangezien er unanimiteit is vereist, kan één land de toetreding vertragen of blokkeren door zijn vetorecht te gebruiken.

Erdogan verwees naar het feit dat de Noordse landen onderdak bieden aan leden van de (PKK), die door Turkije als een terroristische groepering wordt beschouwd.

Bron: Turkse media