The Life and Movies of Erşan Kuneri

Gecreëerd door Cem Yılmaz, Netflix’s ‘The Life and Movies of Erşan Kuneri’ is een vermakelijke Turkse komedieserie die Erşan Kuneri volgt, een gerenommeerde erotische filmregisseur die terugkeert na het uitzitten van een gevangenisstraf.

Hij herziet zijn oeuvre en besluit af te wijken van zijn gebruikelijke genre om historische drama’s en sci-fi films te maken.

Deze plotselinge verandering en het gebrek aan ervaring leiden Erşan op een nieuw pad, waar hij op komische wijze worstelt om de uitdagingen te overwinnen om zijn droomproject te voltooien.

Nee, ‘The Life and Movies of Erşan Kuneri’ is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is puur een fictief werk dat draait om een personage bedacht door bedenker Cem Yılmaz, die ook als hoofdrolspeler in de show te zien is.

Hij introduceerde Erşan Kuneri voor het eerst in de Turkse sci-fi komedie film ‘G.O.R.A,’ waarin de laatste kort verschijnt als een volwassen film regisseur, producent en acteur die wordt gearresteerd. Dit is ook het uitgangspunt voor de TV-show, die begint met Erşan die wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

Hoewel de show vooral een werk is van verbeelding en creativiteit, snijdt het ook een aantal relevante sociale en politieke thema’s aan uit de periode waarin het zich afspeelt.

Zo is Erşans nieuwe teamlid Feride een socialistische dramastudente die probeert een politieke invalshoek toe te voegen aan commerciële films.

Dit weerspiegelt de trend van de jaren ’70, toen veel filmmakers films met socialistische boodschappen gingen maken vanwege de aanhoudende politieke situatie.

Een andere scène geeft op briljante wijze weer hoe mensen populaire ideologieën uitbuiten voor egoïstische redenen. De show laat ook zien hoe kunstenaars soms projecten aannemen alleen om werk te krijgen, zonder de moeite te nemen het concept goed te begrijpen.

In ‘The Life and Movies of Erşan Kuneri’ is Alev een actrice die regelmatig meespeelt in de pornofilms van Erşan. Wanneer hij echter besluit een socialistische film te maken, staat zij erop daaraan mee te werken zonder zich iets aan te trekken van de boodschap die hij uitdraagt.

Verder zijn er in de voorstelling verschillende verwijzingen naar prominente Turkse schrijvers en kunstenaars, die Erşan in zijn werk probeert te evenaren.

Bron: Turkse media