Dilara Şahin gedragen vanuit luchtambulance, op Atatürk Airport, in Istanbul, Turkije, 31 jan. 2022. (rechts)

Hoe gaat het met de 25-jarige Zwolse Dilara Şahin, de vrouw die in januari in allerijl vanuit ziekenhuis Isala in Zwolle naar Turkije werd gebracht?

De artsen hier wilden de behandeling staken omdat die uitzichtloos zou zijn. Nu, ruim drie maanden later, gloort er volgens de familie licht aan het eind van de tunnel.

Haar broer Onur Sahin spreekt van een wonder. “We huilden van verdriet en nu huilen we tranen van geluk.”

Meer dood dan levend is Dilara als ze op 31 januari met hulp van de Turkse president Erdoğan met een speciaal vliegtuig vervoerd wordt naar een ziekenhuis in Istanboel.

Ze lag daar wekenlang op de intensive care. De artsen hebben haar langzaam bij bewustzijn gebracht en inmiddels is ze volgens haar familie van de intensieve zorgen af, niet meer afhankelijk van medische apparatuur, en ligt ze op een normale ziekenhuiskamer.

Daar heeft zich het ‘wonder voltrokken’, zoals Onur omschrijft. Hij reageert voor het eerst sinds lange tijd uitgebreid op vragen over de gezondheidssituatie van Dilara.

“We hoopten op een wonder en dat is gebeurd. Ze beweegt, ze weet dat we er zijn. Ze is veel meer bij bewustzijn. Er is volgens de artsen geen hersenschade.”

Geen toelichting

Het Turkse ziekenhuis wil voorlopig geen toelichting geven op de behandeling en vorderingen die worden geboekt.

Volgens Turkse media was het eerste woord dat Dilara sprak ‘moeder’. Onur bevestigt dat dit klopt. Daar zijn inmiddels meer woorden bij gekomen.

“Dilara doet de groeten aan iedereen die haar heeft geholpen en aan haar heeft gedacht al die tijd. Ze is echt iedereen dankbaar, zoveel steun en lieve berichten uit Nederland’’, aldus de broer.

De ouders van Dilara zijn al die tijd in Istanboel gebleven om hun dochter bij te staan. Ze verblijven in een onderkomen dat de regering beschikbaar heeft gesteld. Onur gaat af en toe terug naar Nederland.

Onur: “Ze leert alles opnieuw aan, maar gelukkig gaat het redelijk snel bij haar.”

Binnenkort begint de behandeling tegen leukemie, die haar velde en doodziek in ziekenhuis Isala bracht.

Leukemie

Dilara heeft leukemie: kanker van bloed en beenmerg. Ze lag sinds 1 januari in het Zwolse ziekenhuis Isala in coma aan een hart-longmachine.

Chemotherapie was na een week gestopt omdat die niet goed aansloeg. Het artsenteam wilde op basis van Nederlandse richtlijnen op 1 februari de behandeling van Dilara stopzetten. Ze zou sterven direct nadat de stekkers uit de medische apparaten gingen.

De familie wilde dat aanvankelijk via een kort geding voorkomen maar greep een laatste strohalm en liet Dilara op 31 januari overbrengen naar een ziekenhuis in Istanboel.

Vliegtuig

De Turkse regering maakte dat mogelijk door hiervoor een speciaal vliegtuig ter beschikking te stellen.

Isala wil niet verder ingaan op de ontwikkelingen van haar oud-patiënt. Isala-woordvoerder Dorien Breukelman herhaalt een eerder standpunt van het ziekenhuis in dit soort zaken.

“In Nederland wordt op basis van landelijke richtlijnen soms een andere afweging gemaakt dan in andere landen.’’ Familieleden en naasten kunnen op basis van levensbeschouwelijke overtuiging een andere werkwijze beogen.

Bron: Nederlandse media