Dilara Şahin gedragen vanuit luchtambulance, op Atatürk Airport, in Istanbul, Turkije, 31 jan. 2022.

Een oproep van haar familie aan de Turkse autoriteiten heeft mogelijk het leven gered van de 24-jarige Dilara Şahin, een Nederlandse staatsburger met Turkse roots.

Nederlandse artsen besloten vorige week de levensreddende behandeling van de leukemiepatiënte af te breken en hadden dit voor dinsdag gepland.

Haar familie verzette zich tegen de beslissing en riep de hulp in van de autoriteiten in hun geboorteland Turkije.

Op bevel van president Recep Tayyip Erdoğan vloog een luchtambulance van het ministerie van Volksgezondheid Şahin van Nederland naar Istanbul.

De jonge vrouw werd begin maandag naar een ziekenhuis in Istanbul gebracht, waar haar behandeling zal worden voortgezet. De familie heeft haar dank betuigd aan de Turkse autoriteiten.

Şahin, die in Zwolle woont, werd ongeveer een maand geleden in het ziekenhuis opgenomen en werd behandeld voor leukemie voordat ze in coma raakte.

Haar familie zei dat de Nederlandse artsen hen vertelden dat er “niets meer te doen” was voor Şahin en een einde aan de levensreddende behandeling hadden gepland. De familie ging in beroep en riep Ankara op hen te helpen.

Een driekoppig gezondheidsteam werd zondag aan boord van een luchtambulance naar Nederland gestuurd, en Şahin werd naar het Siyami Ersek Training and Research Hospital in Istanbul gebracht.

Wonder

“Ik was aan het bidden om de dood van mijn dochter niet mee te maken en mijn gebeden zijn verhoord,” vertelde Şahin’s vader Oğuz Şahin aan de krant voordat ze naar Turkije werd vervoerd.

“Moge Allah onze president zegenen. Hij heeft onze stem gehoord en laten zien dat we niet alleen zijn in Europa. Hij liet zien hoe groot de staat Turkije is,” voegde hij eraan toe.

“Ik ben ervan overtuigd dat de Turkse artsen alles zullen doen voor haar behandeling. Misschien gebeurt er een wonder en kan ze overleven,” zei hij.

Associate professor Murat Sargın, die de bemanning leidde die Şahin naar Turkije bracht, zei dat de patiënt aan extracorporale membraan oxygenatie (ECMO) lag, een life support techniek voor langdurige cardiale en respiratoire ondersteuning en leed aan een “ernstig longprobleem.”

“Onze reis van Nederland naar Turkije voor zo’n patiënt is zeldzaam. Een patiënt kan niet zo lang reizen terwijl hij aan ECMO ligt en het is erg moeilijk. Maar ons land is gewend aan dergelijke processen en patiënten in vergelijkbare omstandigheden werden per luchtbrug vervoerd tijdens de COVID-19 pandemie,” zei hij.

Sargın zei dat de toestand van de patiënte nu “stabiel” was in het ziekenhuis en dat ze zouden proberen haar “wakker te maken” in de komende dagen na meer medische consultaties en een behandelingsproces.

Luchtambulances, die sinds 2008 gratis ter beschikking van Turkse burgers worden gesteld, hebben duizenden patiënten uit het buitenland naar Turkije gebracht.

Zij zijn vooral nuttig gebleken tijdens de COVID-19-pandemie, toen met de ziekte besmette Turken in het buitenland waren gestrand.

Bron: Sabah