De distributie van COVID-19-maskers “Made in Türkiye” aan Griekse parlementsleden heeft volgens de media zaterdag tot woede geleid in het parlement van het land.

Aan het begin van haar toespraak in het parlement vestigde Liana Kanelli, een afgevaardigde van de Griekse Communistische Partij (KKE), de aandacht op het feit dat de hoogbeschermende FFP2-maskers van Turkse makelij waren, meldde de Griekse nieuwszender In.

“De maskers die u aan ons in het parlement hebt uitgedeeld komen uit Turkije. Er staat op ‘Made in Turkiye’. Dat is niet slecht. Maar hoewel migranten uit Turkije er niet door kunnen, passeren er wel commerciële belangen,” zei ze.

De voorzitter van het Griekse parlement, Konstantinos Tasoulas, bevestigde dat de maskers in Turkije zijn gemaakt.

“We hebben een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de levering van veiligheidsmaskers en uiteindelijk heeft een Duits bedrijf met het beste bod gewonnen,” zei hij en voegde eraan toe:

“We wisten echter niet dat het Duitse bedrijf een fabriek in Turkije heeft om maskers te produceren.

Hij merkte ook op dat zij de maskers niet zouden hebben gekocht als zij wisten dat zij in Turkije werden gemaakt.

Onenigheid

Turkije en Griekenland hebben om verschillende redenen onenigheid gehad. Turkije, dat de langste continentale kustlijn in het oostelijke deel van de Middellandse Zee heeft, heeft de claims van Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering met betrekking tot de zeegrenzen afgewezen.

Turkije heeft benadrukt dat deze buitensporige aanspraken in strijd zijn met de soevereine rechten van zowel Turkije als de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC).

In plaats van te kiezen voor een dialoog om de problemen met Turkije op te lossen, heeft Griekenland herhaaldelijk geweigerd om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en heeft het ervoor gekozen om de Europese Unie ertoe te bewegen een hardere houding tegenover Ankara aan te nemen.

De landen hebben in januari voor het eerst in bijna vijf jaar diplomatieke besprekingen op hoog niveau hervat om te trachten de spanningen over reeds lang aanslepende grensgeschillen in de Egeïsche Zee en het oostelijk deel van de Middellandse Zee te verminderen.

Maar zij blijven scherp tegenover elkaar staan en Griekenland heeft een militair moderniseringsprogramma van vele miljarden dollars gelanceerd met grote marine- en luchtmachtorders van Frankrijk en de Verenigde Staten.

Het Griekse parlement bekrachtigde in oktober een defensiedeal met Frankrijk voor de aankoop van drie Belharra-fregatten van Franse makelij, een overeenkomst die door Turkije werd bekritiseerd.

In september kondigde Griekenland ook aan dat het van plan was nog eens zes Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen nu de spanningen met Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied blijven oplopen.

Bron: Sabah