Syriërs die het Turkse staatsburgerschap hebben gekregen, kunnen hun stem uitbrengen maar zullen geen invloed hebben op de verkiezingsuitslag.

Omdat ze verspreid zijn over alle 81 provincies, heeft een topambtenaar gezegd.

“Bijna 201.000 Syriërs hebben het Turkse staatsburgerschap. Ongeveer 114.000 van hen zijn meerderjarig en zullen hun stem uitbrengen,” zei Gökçe Ok, de adjunct-directeur bij het voorzitterschap van Migratiebeheer, op 18 mei.

De ambtenaar van het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken verbonden bestuur zei echter dat de Syrisch-Turkse kiezers geen invloed op de verkiezingen zullen hebben.

“Ze zijn verspreid over alle 81 steden. Ze wonen niet allemaal in een wijk, een district of een provincie,” voegde hij eraan toe.

Ok wees erop dat in 15 van de 81 provincies geen nieuwe migranten zijn geregistreerd om de demografische structuur te beschermen: “We hebben zo’n 781 buurten [in het hele land] volledig afgesloten voor buitenlanders.”

De adjunct-directeur weerlegde ook een bewering dat de bevolking van Syriërs in Turkije vanaf het jaar 2035 35 miljoen zal bedragen.

“Er is geen dergelijke wiskundige berekening in de demografie,” zei hij. “Syriërs zullen nooit een aantal bereiken dat de demografie van Turkije verandert.”

Favoriete plek

Los daarvan is Istanbul nog steeds de favoriete plek voor illegale migranten om te bereiken en te leven na binnenkomst in Turkije, volgens het “meest uitgebreide rapport” dat is uitgevoerd over migranten en Syriërs die in Turkije verblijven.

“Slechts 10 procent van de 39 gemeenten van Istanbul helpen de Syriërs financieel”, aldus het rapport getiteld “The City Refugees of Marmara” van de Turks-Duitse Universiteit.

In het rapport wordt ook opgemerkt dat het aantal buitenlanders in Turkije ongeveer 58.000 bedroeg. Vandaag ligt dit aantal rond de 4 miljoen, waarvan 3,7 miljoen Syriërs.

“Zo’n 80 procent van de locoburgemeesters van stadsgemeenten in de Marmara-regio denkt dat Syriërs de komende vijf jaar niet naar hun land zullen terugkeren”, aldus het rapport.

Volgens het rapport zijn in de afgelopen tien jaar meer dan 650.000 Syrische kinderen in Turkije geboren en ontvangen ongeveer 770.000 Syrische kinderen onderwijs op Turkse scholen.

In het rapport wordt in het bijzonder gewezen op de zuidoostelijke provincie Kilis, waar Syriërs “met 115.000 mensen ongeveer 74 procent van de stadsbevolking uitmaken”.

Bron: Hürriyet