Turkish Airlines (THY) en een van de grootste  vervaardigers van luchtvaartuigen in de wereld, Boeing, kondigden vrijdag aan dat THY van plan is veertig 787-9 Dreamliner luchtvaartuigen te kopen.

De voorlopige deal werd getekend door THY voorzitter van het bestuur en het uitvoerend comité M. İlker Aycı en Boeing vice voorzitter Roy Conner in New York. President Recep Tayyip Erdoğan was ook aanwezig bij de ondertekenceremonie.

“De 787 Dreamliner is het meest technologisch geavanceerde luchtvaartuig ter wereld. Onze bedoeling met de aankoop van deze Dreamliners is om de vraag naar breedrompvliegtuigen bij Istanbul’s derde luchthaven tegemoet te komen, alsook de capaciteit van onze luchtvloot te versterken op de honderdste verjaardag van de Turkse Republiek en de tevredenheid van de passagiers te verbeteren,” zei Aycı na de ceremonie.

Boeing Commercial Airplanes president en CEO Kevin McAllister zei dat het bedrijf het vertrouwen van THY in hun luchtvaartuig apprecieert, toevoegend dat de luchtvaartmaatschappij een “geweldige partner” is.

De overeenkomst is met een waarde van $10.8 miljard opgenomen bij de Boeing lijstprijzen.

De Dreamliner heeft twee straalmotoren, gemaakt voor langeafstandsvluchten en is een gemiddeld groot breedrompvliegtuig dat tot 335 passagiers kan vervoeren.

De Turkse overheid en Boeing kondigden ook het Boeing Turkey National Aerospace Initiative aan, wat naar verwachting de groei van de Turkse luchtvaartindustrie zou moeten ondersteunen. Het initiatief staat op een lijn met de Visie 2023 van de Turkse overheid, het jaar van het honderdjarige bestaan van de Turkse Republiek.

“De relatie van Boeing met Turkije bestaat meer dan 70 jaar, en we hebben uitstekende partnerschappen over de lange termijn. We nemen onze samenwerking met Turkije naar het volgende niveau, wat de groei van de Turkse luchtvaartindustrie zal versnellen en de doelen van Boeing op lange termijn om hun aanwezigheid in de markt uit te breiden zal verwezenlijken,” zei Connor.

Turkish Airlines vliegt naar 120 landen, meer dan elke andere luchtvaartmaatschappij. THY heeft momenteel 337 luchtvaartuigen en vliegt naar meer dan 302 bestemmingen, waarvan meer dan 250 internationale bestemmingen.

Sabah