De Turkse en Russische president, respectievelijk Recep Tayyip Erdoğan en Vladimir Poetin, worden verwacht elkaar te ontmoeten in Ankara volgende week, de recente afspraak opvolgende in verband met het oprichten van de-escalatiezones in Syrië, inclusief het door rebellen bezette Idlib.

“We zullen samen dineren op donderdag (28 september) en we zullen spreken over de ontwikkelingen in Syrië,” zei Erdoğan in een avondtoespraak op het Bloomberg Global Business Forum in New York op 20 september, toevoegend dat hij eerst telefonisch met Poetin zal spreken op 25 september voor hun face-to-face ontmoeting plaatsvindt.

Drie borglanden, Turkije, Iran en Rusland, waren het recentelijk eens geworden om de-escalatiezones op te richten in Syrië en er observatoren naartoe te sturen om de wapenstilstand tussen het al-Assad regime en de oppositiegroepen te monitoren.

Idlib, een noordelijk Syrisch dorp onder controle van Jihadistische terroristische groeperingen sinds het begin van de zomer, is ook een onderdeel van deze zone en van de drie landen wordt verwacht ook hier observatoren te plaatsen.

Bron: Hurriyet Daily News