Turkije zet twee Syriërs het land uit nadat een video van hen waarin zij Turkse vrouwen beledigen, opdook op de sociale media, waardoor de spanningen tussen Turkse onderdanen en Syrische vluchtelingen in Turkije nog verder toenemen.

In dit videogesprek tussen de twee Syriërs en een Turkse onderdaan, was te horen hoe een van de Syriërs zei dat hij Turkse vrouwen “zou verkrachten”.

De Turk zegt vervolgens tegen de Syriërs dat zij Turkse vrouwen beledigen en bedreigen, ondanks het feit dat zij als vluchtelingen in het land verblijven.

De video is later online uitgelekt en heeft deze week op social media-sites gecirculeerd. Na het uitlekken en de identificatie van de twee Syriërs – alleen bekend als M.E.A. die in Izmir woonde en K.S.A. die in Aydin woonde – werden zij door de Turkse autoriteiten gearresteerd en naar de Aydin Provincial Immigration Office gestuurd.

Volgens de Turkse media werden zij beschuldigd van “verstoring van de openbare orde en het veroorzaken van onrust onder de bevolking” en zouden zij vandaag worden uitgewezen.

De zaak komt slechts enkele maanden nadat Turkije ook al had beslist dat het een aantal Syriërs zou uitwijzen wegens “provocerende” video’s die ze op sociale media hadden geplaatst en waarin ze de woede van een Turk bespotten omdat Syrische vluchtelingen zich tijdens de economische crisis meer bananen zouden kunnen veroorloven dan Turken.

De afgelopen jaren zijn veel Turken gefrustreerd geraakt door de Syrische vluchtelingen die in het land verblijven – waar er ongeveer 4 miljoen van zijn – en er is een opmerkelijke toename van acties en protesten door Turkse ultranationalisten.

Bron: Turkse media