Turkije heeft de quarantaineperiode voor COVID-19-positieve gevallen verkort tot zeven dagen nu de dagelijkse besmettingen hun hoogste niveau sinds het begin van de pandemie hebben bereikt.

“Er is besloten dat, gezien de huidige situatie, de quarantaineperiode moet worden herzien. De quarantaineperiode voor positieve gevallen is nu vastgesteld op zeven dagen en de quarantaine zal worden beëindigd als positieve gevallen op de vijfde dag negatief testen,” kondigde minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca aan.

Volgens de nieuwe regels hoeven mensen die contact hebben gehad met een besmette persoon niet in quarantaine als ze in de afgelopen drie maanden een prik hebben gekregen of het virus hebben opgelopen.

Koca herhaalde dat het aantal besmettingen stijgt zoals verwacht als gevolg van de Omicron-variant van COVID-19, maar dat het aantal ziekenhuisopnames niet toeneemt.

“In het licht van deze nieuwe ontwikkeling is het nemen van persoonlijke voorzorgsmaatregelen nog belangrijker geworden,” voegde de verklaring eraan toe, en drong er bij de mensen op aan om drukke plaatsen te vermijden, beschermende uitrusting te gebruiken en de regel van sociale afstand in acht te nemen.

In de verklaring wordt ook opnieuw een beroep gedaan op het publiek om zo snel mogelijk de booster shots te halen en wordt herhaald dat de persoonlijke voorlichting zal worden voortgezet.

Turkse voetbalbond

Ondertussen heeft de Turkse voetbalbond gezegd dat alleen fans die hun booster shots hebben gekregen de stadions in mogen.

In het kielzog van de sterke toename van het aantal virusgevallen, vormen de mensen lange rijen om hun vaccins tegen het coronavirus en PCR-tests in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen te krijgen.

In navolging van Koca zei ze echter dat de ziekenhuizen nog niet overspoeld zijn door de gevallen.

De minister van Volksgezondheid onthulde vorige week dat meer dan 52 procent van alle gevallen in Turkije die met het Omicron-virus in verband worden gebracht, zich in Istanboel hebben voorgedaan.

Bijna 52 miljoen mensen hebben een dubbele vaccinatie gekregen en meer dan 57 miljoen mensen hebben ten minste één dosis van het vaccin gekregen sinds het land in januari vorig jaar met de vaccinatiecampagne van start is gegaan.

Bron: Turkse media