Het Turkse ministerie van Cultuur heeft bekendgemaakt dat er een groot nieuw museum net buiten Ankara zal gebouwd worden. Dit om de nederlaag van de gefaalde poging tot staatsgreep op 15 juli te herdenken, berichtte staatsblad Anadolu Agency op 9 april.

De werken aan het museum – dat het “Museum van de Martelaren van 15 juli en de Democratie” zal heten – starten in juni. Er wordt verwacht dat het zijn deuren voor bezoekers zal openen tegen het einde van 2018, zei het agentschap.

Faciliteiten

De faciliteit zal gebouwd worden op een gebied van 1 hectare in Kahramankazan net buiten Ankara en zal een modern kubusvormig ontwerp hebben.

Foto: Google Maps

Er zullen permanente, tijdelijke en interactieve tentoonstellingen zijn over de “martelaren en strijders” van 15 juli en andere faciliteiten zullen onder andere een bibliotheek, café en souvenirwinkel zijn.

Poging tot staatsgreep

De poging tot staatsgreep was op de nacht van 15 juli toen een groep misnoegde legerofficieren militaire actie ondernam om president Erdoğan af te zetten, door staatsgebouwen in Ankara te bombarderen met oorlogsvliegtuigen, het vuur te openen rond Istanboel en de belangrijkste bruggen te sluiten en bezetten.

De staatsgreep werd afgewend dankzij inspanningen van trouwe soldaten en politieagenten en burgers die trouw aan de regering waren.

Inside job

Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP), beweerde vorige week dat de gefaalde poging een “gecontroleerde staatsgreep” was waarvan de regering op voorhand op de hoogte was. Erdoğan antwoordde dat zulke commentaren een belediging waren voor de 249 mensen die gedood werden door de soldaten tijdens de staatsgreep.

Hurriyet