Een kat die gered werd in Noord-Syrië door Turkse soldaten tijdens ‘Operatie Eufraat Schild’ in februari heeft een nieuwe thuis gevonden: een boekenwinkel in Istanboel.

De acht maanden oude kat genaamd Bariş (“Vrede” in het Turks) werd eerst naar de Improving the Life of Living Animals Association (CAHIDE) in Gaziantep gebracht nadat Sergeant Ömer Özkan de kat had gevonden in al-Bab tijdens actieve conflicten in de streek.

Aanvragen adoptie

Er volgde een hele toevloed van aanvragen om Bariş te adopteren, inclusief van de Kirmizi Kedi (rode kat) Publishing House in Instaboel.

Haluk Hepkon, de eigenaar van de uitgeverij, zond zijn werknemer Salih Yavuz vervolgens naar Gaziantep om Bariş op te halen. Hij kwam vroeg in de morgen op 9 april aan in Istanboel om zijn nieuwe leven te beginnen tussen de boeken in de uitgeverij.

Vrede in het Midden-Oosten

“Hij is nu ons meest waardevolle staflid”, vertelde Hepkon aan het dagblad Hürriyet, eraan toevoegende dat het nu hun prioriteit is om Bariş zich veilig te laten voelen in zijn nieuwe thuis.

“Het feit dat Bariş in een uitgeverij zal wonen waarvan de naam ‘Rode Kat’ betekent, is het juiste einde van zijn eigen verhaal. De menselijkheid die onze soldaat heeft getoond, mag niet half afgewerkt blijven. Bariş is de nalatenschap van nare gebeurtenissen in Syrië en onze soldaten.

Hurriyet