De Turkse regering is bezig met het in de ruimte brengen van de eerste astronaut van het land ooit en met de oprichting van een ruimteagentschap. Dat heeft de minister van Wetenschap, Industrie en Technologie, Faruk Özlü, gezegd.

“We hebben contact opgenomen met landen die deskundigheid bezitten in de opleiding van astronauten”, vertelde hij eerder deze week aan dagblad Hürriyet en voegde eraan toe dat de training van een ruimtevaarder in Japan 25 miljoen dollar is.

“Ze leiden astronauten vanaf nul op”, zei hij. Turkije zal aanbiedingen van Rusland en de Verenigde Staten bekijken en de regering heeft een wetsvoorstel gedaan voor de oprichting van een autoriteit voor ruimteonderzoek, zei hij.

Özlü zei dat Rusland in het verleden een Syrische kosmonaut opgeleid heeft, die later met een Russisch team de ruimte in ging.

Turkse taxi in New York

Özlü sprak op een evenement op 9 november in de Egeïsche provincie Aydın ook een ambitieus doel voor Turkije uit, namelijk het bouwen van een eigen auto. “Als je naar New York gaat, zal je een taxi aanhouden. Dat zal er een van Turkse makelij zijn”, zei hij.

Turkije heeft op 2 november een samenwerkingsverband gelanceerd van vijf lokale industriereuzen – Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell en Zorlu Holding – om zo de eerste binnenlands gemaakte auto te produceren.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdoğan, die het project gestimuleerd heeft, sprak erover met de directeur van SpaceX en Tesla, Elon Musk. De twee ontmoetten elkaar op 9 november en hadden het ook over elektrische auto’s, vertelde de minister.

Bron: Hurriyet