Turkije en Rusland willen samenwerken in ruimtevaartindustrie

Turkije en Rusland werken aan een bilateraal samenwerkingsakkoord in de ruimtevaartindustrie. Dat meldde het Russische Ruimtevaartagentschap op 10 februari.

Het akkoord moet “een solide basis vormen voor verdere samenwerking tussen beide landen inzake ruimtevaart.

Dat heeft het Staatsagentschap voor Ruimtevaart Roscosmos laten weten in een mededeling, volgens het Russische persagentschap TASS.

Roscosmos is blij dat Turkije bilateraal wil samenwerken met Rusland op het gebied van ruimtevaart en is klaar voor een intensieve samenwerking.

“Beide landen hebben al sterke zakencontacten opgebouwd in de ruimtevaartsector. We zijn al vrij lang aan het overleggen over de mogelijkheid om individuele ruimtevaartprojecten te implementeren. Met de oprichting van het Nationaal Ruimtevaartagentschap in Turkije staan we weer een stap verder.”

“We zijn blij dat we met onze Turkse collega’s kunnen samenwerken en kijken uit naar hun voorstellen voor de ontwikkeling van gemeenschappelijke ruimtevaartprojecten.”

Eerder heeft president Recep Tayyip Erdoğan het nieuwe ruimtevaartprogramma van Turkije voorgesteld. Het is een stappenplan, naar eigen zeggen gebaseerd op realistische en competitieve doelen.

Het programma werd voorbereid en zal uitgevoerd worden door het Turkse Ruimtevaartagentschap (TUA). Het is een tienjarenplan dat de visie, strategie, doelen en projecten van het Turkse ruimtevaartbeleid bevat.

Turkije stuurt astronaut naar maan: ‘We hebben genoeg tijd verloren’

Bron: Hürriyet

S.V.R.