Turkije gaat samenwerken met andere landen voor ruimtemissies

Turkije krijgt steun van andere landen bij de geplande ruimtemissie, omdat het geen partnerland is van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dat heeft de manager van het Turkse Ruimtevaartagentschap gezegd.

President Recep Tayyip Erdoğan stelde het nieuwe Nationale Ruimtevaartagentschap voor op 9 februari in de hoofdstad Ankara. Hij beloofde om tegen 2023 een astronaut de ruimte in te sturen, het jaar dat de Turkse Republiek 100 jaar bestaat.

“We moeten de ruimte in. We zijn gedoemd om arm te worden als we dat niet doen,” aldus Serdar Hüseyin Yıldırım op 15 februari.

Maar het land zal dat niet op eigen kracht kunnen, voegt hij eraan toe.

Het ultieme doel is om in 2028 met een Turkse raket op het maanoppervlak te landen.

“Onze eerste stap is om in 2023 voor het eerst de ruimte in te gaan. Maar dat krijgen we niet alleen voor elkaar tegen 2023 of 2025,” zegt Yıldırım.

Internationaal samenwerken

Turkije gaat internationaal samenwerken om een ruimteschip te bouwen, zegt hij, maar hij wilde geen namen van landen noemen.

Op 9 februari had Erdoğan nog gezegd dat men in 2023 al een ruwe maanlanding zou maken met een “nationale en authentieke” hybride raket. In 2028 zullen dan de eerste eigen Turkse raketten gelanceerd worden.

“De eerste tien jaar plannen we nog geen bemande ruimtemissie,” zegt Yıldırım.

“Bemande missies zijn riskant. We zijn daar nu nog niet klaar voor.”

“Maar we zijn wel van plan om een Turkse astronaut naar het ISS te sturen.”

Maar omdat Turkije geen partnerland van het ISS is, heeft het land de steun nodig van een partnerland om dit te doen.

Partnerlanden van het ISS zijn de VS, het VK, Rusland, Japan, Canada, Brazilië en 10 landen van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

“Er zijn al minstens 560 mensen in de ruimte geweest, maar nog geen enkele Turk. Daar willen we iets aan doen. Onze astronaut zal de ruimte in gaan op het quotum van een partnerland.”

Voetafdruk op de maan

Turkije moet “een voetafdruk achterlaten op de maan” om “zijn stempel te kunnen drukken” op aardse zaken, zegt Yıldırım.

“Turkije begon al meer dan 20 jaar geleden met de voorbereidingen van een ruimtemissie. We hebben nu net ons eigen ruimtevaartagentschap opgericht. We hebben al genoeg tijd verloren.”

Het Turkse Ruimtevaartagentschap werd formeel opgericht bij presidentieel decreet op 13 december 2018.

Bron: Hürriyet

S.V.R.