© Dilek Uyar

Vorig weekend werd een Turkse fotograaf uitgeroepen tot winnaar van een bepaalde categorie van de Internationale Fotografie Awards 2020.

Dilek Uyar werd geselecteerd als winnaar van de categorie ‘Ontdekking van het jaar 2020’.

Daarmee werd ze ‘Opkomend fotografietalent van het jaar’ in de wedstrijd van de Internationale Fotografie Awards in Californië. Haar werk kreeg als titel ‘In het epicentrum van COVID-19’.

© Dilek Uyar

Uyar noemt COVID-19 de invloedrijkste gebeurtenis in onze wereld sinds de Tweede Wereldoorlog.

De ziekenhuizen werden ongetwijfeld het hardst getroffen, zegt ze. Het zorgpersoneel heeft dag en nacht gewerkt.

Met de ingesteldheid ‘Ik kan de geschiedenis niet veranderen, maar ik kan ze wel tonen’ besloot Uyar om een fotoreportage te gaan maken in een ziekenhuis.

© Dilek Uyar

Naar eigen zeggen werd ze algauw “onzichtbaar” voor de mensen daar, terwijl ze aan het observeren en fotograferen was.

Uyar had geen haast. Ze bracht in totaal 29 dagen door op de afdeling intensieve zorgen om een beeld te schetsen van de moeilijke tijden die het zorgpersoneel en de coronapatiënten doormaakten.

Als moeder van twee was het voor haar geen gemakkelijke beslissing om op intensieve zorgen te gaan fotograferen, “in het hol van de leeuw,” zoals ze zelf zegt.

© Dilek Uyar

Ze overwoog de risico’s zowel voor zichzelf als voor haar gezin. “Maar ik wist dat ik het mezelf anders nooit zou vergeven, dat ik geen tweede kans zou krijgen […]”

Uyar wilde aan de wereld tonen wat er precies gebeurde op de corona-afdeling van een ziekenhuis. Ze wilde met haar foto’s de normale gang van zaken op een IC-afdeling in beeld brengen: de patiënten die binnenkomen, de dokters en verpleegsters die zich klaarmaken om patiënten te behandelen, de behandelingen zelf en het personeel dat pauzes neemt.

“Over het algemeen zien we dat men in documentaire fotoreportages het esthetische uit de weg gaat. Maar ik wilde juist laten zien dat je ook esthetische foto’s kunt opnemen in fotodocumentaires, al blijft dat moeilijk.”

“Dit was de ervaring van mijn leven. Ik kan het zelf niet geloven,” zegt ze op sociale media.

Bron: Hürriyet

S.V.R.