Foto van een Amerikaanse astronaut.

Directeur Dmitriy Rogozin van het Russische agentschap voor ruimtevaart Roscosmos heeft voorgesteld om in 2023 een Turkse astronaut in de ruimte te brengen om daarmee de 100ste verjaardag van de republiek Turkije te vieren.

Het voorstel kwam eerder deze week tijdens het bezoek van president Recep Tayyip Erdoğan aan de MAKS2019, een internationale expositie van lucht- en ruimtevaart in Moskou. Rogozin zou een korte ontmoeting hebben gehad met Erdoğan en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. “We hebben een gezamenlijk voorstel om een Turkse astronaut in een baan om de aarde te brengen om de 100ste verjaardag van uw republiek te vieren. Ons trainingscentrum voor kosmonauten is hier klaar voor,” liet Rogozin aan Erdoğan weten. De president nam het aanbod aan en bedankte de Russen namens de Turkse natie.

Vorige maand kwamen de eerste leveringen van Russische S400-raketsystemen binnen, waardoor de VS Turkije uitsloot van het F35-programma vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s. Rusland en Turkije zijn garanderende mogendheden bij het vredesproces van Astana en streven ernaar om hun banden met elkaar aan te halen op verschillende gebieden, bijvoorbeeld energievoorziening, toerisme, diplomatie en defensie.

Sabah