Op een vergadering in het centrum voor coördinatie van transport (UKOME) op 27 augustus werd besloten dat een rit met een taxi, schoolbus of minibus aanzienlijk duurder zal worden.

“Als vervoerbedrijf hoopten we al 24 maanden op een prijsstijging, een verhoging van het tarief, maar het tarief werd niet zo fel verhoogd als we wilden. Daar zijn we niet zo gelukkig mee,” liet Eyüp Aksu, hoofd van de vereniging voor taxichauffeurs in Istanboel (İTEO) weten na de vergadering op het stadhuis.

Taxi

UKOME besloot de prijs voor een rit met de taxi met 25% te verhogen. De belasting op een rit gaat -omhoog van 4 naar 5 Turkse lira. Het minimumtarief stijgt van 10 naar 13 en de prijs voor een kilometer stijgt van 2,5 naar 3 lira, aldus Aksu.

Schoolbus

Een rit met een schoolbus kost nu ongeveer 13% meer. De kortste rit kost nu 243 lira in plaats van 225, en de langste 580 lira in plaats van 525. Daarbij moeten ouders nog een derde van dit bedrag bovenop het standaardtarief betalen.

Dolmuş

Een rit met een minibus of een dolmuş (gedeelde taxi) stijgt ook met ongeveer 25%. Voor een rit met een dolmuş op de lijn tussen Beşiktaş en Taksim, bijvoorbeeld, betaal je na de prijsstijging minimum 3,3 lira.

Reactie

“We hadden een hogere stijging gewenst vanwege de kosten voor onderhoud en dergelijke, maar het is toch iets aangezien we al 2 jaar een prijsstijging verwachtten,” zei taxichauffeur Murat Gökçe. “We moeten ook wel rekening houden met de financiële situatie van de mensen.”

Hürriyet