Foto: Muhammed Faris (midden)

Mohammed Ahmed Faris, de allereerste Syrische astronaut die door de burgeroorlog is gevlucht uit zijn vaderland, staat op het punt om een Turkse staatsburger te worden.

“Ik ben geen Turkse staatsburger, maar ik heb een aanvraag ingediend die bijna is afgerond,” zei de voormalige luchtmachtpiloot in een interview met Anadolu Agency.

Faris werd in 1987 de tweede Arabier in de ruimte. Hij vloog met een groep kosmonauten naar het Mir Ruimtestation om er meer dan een week lang onderzoek te voeren.

Muhammed Ahmed Faris

Volgens gegevens van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, leefden er in 2017 4,2 miljoen vluchtelingen in Turkije. Dit cijfer is ondertussen opgelopen tot bijna 5 miljoen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrie zijn er ook zo’n 415.000 Turks-Syrische kinderen geboren. Faris maakte de overtocht naar Turkije in 2012.

“Het leven in Turkije is zo prachtig. Ik wil de Turkse gemeenschap en Turkije bedanken voor de opvang van mijn Syrische broeders en zusters. Historisch gezien leven Syriërs en Turken al eeuwen samen met elkaar,” haalde Faris aan.

Faris doceert momenteel ruimtekunde en astronomie aan universiteitsstudenten en studenten van de middelbare school. “Deze maand heb ik zeven lezingen gegeven op scholen en universiteiten in Istanbul en Bursa,” lichtte hij toe.

De Turkse minister van Technologie heeft laten weten Turkije in 2020 een ambitieus ruimtevaartprogramma zal aankondigen. Hiervoor zal er eerst een eigen ruimtevaartagentschap worden opgericht.

De pionier deelde verder mee dat hij zijn toekomst wil uitbouwen op Turkse bodem. “Ik zal ‘inshallah’ in Turkije blijven,” aldus de Syrische astronaut.

Sabah

O.A.