Mevlüt Çavuşoğlu

Turkse buitenlandminister noemt Spanje ‘echte vriend’

Vorige week zei buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu op een evenement in een hotel in de Mediterrane badstad Antalya dat Spanje een echte vriend is. Op het evenement ter ere van Akincioglu, Ereconsul van Spanje in de stad, die een medaille kreeg van de Spaanse regering, deed de Turkse minister Çavuşoğlu die uitspraak omdat Spanje als enige land haar luchtverdediging niet terugtrok, terwijl andere landen dat wel deden.

Die luchtverdediging was door Spanje, Duitsland, Nederland, Italië en de VS geïnstalleerd kort na het uitbreken van de bloedige Syrische burgeroorlog. Ondertussen hebben Nederland, Duitsland en de VS hun eenheden teruggehaald, terwijl Italië aangekondigd heeft dat te zullen doen. Spanje zal dat volgens de Turkse minister niet doen, en daarom noemde hij Spanje een echte vriend.

“Spanje is een echte vriend van Turkije, en daar zijn wij het land dankbaar voor.” Hij vindt ook dat Spanje nooit enige vooroordelen tegenover Turkije heeft gehad en dat het land openstaat voor kritiek en haar mening op een open manier kenbaar maakt.

Mevlüt Çavuşoğlu

De bilaterale relaties tussen Turkije en Spanje gaan volgens çavusoglu terug tot de Ottomaanse periode, meer bepaald tot 1782.

“Sindsdien is onze band alleen sterker geworden op alle gebieden. Ankara en Madrid komen perfect overeen. Onze handelsrelaties zijn ook heel goed. Er is wel nog ruimte om meer samen te werken op financieel gebied, want beide landen hebben veel potentieel. Spanje is onze zesde belangrijkste handelspartner binnen Europa.”

(Bron: Hürriyet)