Op 3 december werd de 20-jarige universiteitsstudente en ballerina Ceren Özdemir vermoord. Ze werd doodgestoken toen ze thuiskwam van een balletles in het district Altınordu, in de provincie Ordu aan de Zwarte Zee.

Altınordu

De aanvaller vluchtte weg en Özdemir werd ter plaatse verzorgd door paramedici. Özdemir werd nog overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Ordu, maar overleed daar aan haar verwondingen.

De politie stelde een onderzoek in en verzamelde beelden van veiligheidscamera’s in de omgeving. De politie is druk bezig om de dader op te sporen, schrijven de lokale media.

Ali Akdoğan, de rector van de universiteit van Ordu, betuigde zijn deelneming aan de familie van Özdemir.

“Ze vertrok op school en stopte thuis voor de deur. Ze belde aan en haar zus gooide de sleutels uit het raam naar beneden. Toen haar zus merkte dat ze lang weg bleef [de deur niet open deed], ging ze kijken en trof ze Ceren aan op de grond, in een plas bloed,” zei Akdoğan in een interview met een lokale krant.

“Toen ik aan het raam stond om de sleutels naar buiten te gooien, zag ik een in het zwart geklede veertiger voor het gebouw staan,” vertelde Özdemirs zus aan de politie.

Ceren Özdemir
Ceren wordt vermoedelijk achtervolgd door de moordenaar.

Volgens de politie had M.D., een koerier die kant-en-klare maaltijden naar het huis van de twee zussen bracht, Özdemir een tijdje geleden mee uit gevraagd. Toen ze weigerde, is hij haar beginnen lastigvallen.

M.D. werd rond middernacht opgepakt. Na verhoor werd hij echter weer vrijgelaten, toen duidelijk werd dat hij niets te maken kan hebben met de moord.

Maar er werd wel een andere verdachte geïdentificeerd. Hij werd opgepakt op een plek waar hij zich verschool.

De verdachte, waarschijnlijk een drugsverslaafde, heeft bij zijn arrestatie een agent zwaar verwond met een mes. Hij werd onder strenge bewaking verhoord op het politiekantoor.

De agent in kwestie werd zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Hele reek vrouwen vermoord in Turkije

De laatste tijd zijn er een hele reeks vrouwen vermoord in Turkije, wat voor heel wat verontwaardiging zorgt op sociale media.

Volgens cijfers van Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Platform ‘stop de moorden op vrouwen’) werden in 2019 zo’n 390 vrouwen vermoord door mannen in Turkije. De organisatie houdt cijfers bij over de moorden op vrouwen in het hele land.

In de maand november alleen al werden 39 moorden opgetekend.

Feministische organisaties dringen al langer aan op meer maatregelen om het probleem te bestrijden. De cijfers zijn alarmerend in een land dat sowieso al geplaagd wordt door moorden op vrouwen door ex-echtgenoten, partners of mannelijke verwanten.

 

Bron: Hürriyet