Vluchtelingen in de zuidelijke Turkse provincie Hatay zijn begonnen met terug te keren naar gebieden in Noord-Syrië waar de de-escalatiezones voor relatieve stabiliteit hebben gezorgd. Dat bericht het staatspersagentschap Anadolu Agency.

Vluchtelingen die oorspronkelijk uit de noordwestelijke Idlib provincie komen, begonnen Hatay te verlaten in half oktober toen het Turkse leger een aantal observatieposten had opgericht om de de-escalatiezone in Idlib te monitoren.

Bijna 4000 vluchtelingen zijn teruggekeerd naar hun huizen in Idlib in de tweede helft van oktober en 1000 andere volgden in de eerste week van november.

De-escalatiezones

De de-escalatiezones zijn opgericht als onderdeel van een akkoord dat in mei in de Kazachse hoofdstad Astana werd bereikt tussen Rusland, Turkije en Iran. Die staten staan borg voor een eerder afgesproken wapenstilstandsakkoord.

Nadat ze een veiligheidscheckpoint in Hatay passeren, steken vluchtelingen nu de grens terug over naar hun thuissteden in Noord-Syrië die nu beveiligd worden door Turkse soldaten.

Turkse soldaten

Mohamed Keyha, 55, vluchtte naar Hatay van zijn dorp naar Idlib met zijn vrouw en twee kinderen bijna vier jaar geleden. “We besloten om terug te gaan nadat we het goede nieuws gehoord hadden. Ik hoop dat de Turkse soldaten daar een goede job doen,” zei Keyha.

Tweede thuis

 “Turkije zal altijd onze tweede thuis zijn,” voegde hij toe. Ahmed Moustafa Jemil, een 22-jarige bewoner uit Idlib, vluchtte eveneens van zijn geboortestad naar Turkije twee jaar geleden. “Maar toen ik hoorde dat Turkse soldaten daar [in Idlib] voor veiligheid zorgden, besloot ik om terug te keren naar mijn land,” zei Jemil.

Terug naar mijn land

Shadi Mohamed Abdelselam, een andere vluchteling uit Idlib die de afgelopen vier jaar in Turkije verbleef, zei: “Nu ga ik terug naar mijn land. Als het staakt-het-vuren standhoudt, zal ik mijn vrouw en ouders ook brengen.”

 “De meeste Syrische vluchtelingen willen gewoon terug naar hun huizen en in vrede leven,” voegde hij toe.

Sinds 2011 zijn honderdduizenden mensen gedood in het Syrische conflict en meer dan 10 miljoen gedwongen gevlucht volgens de Verenigde Naties. Meer dan 3 miljoen Syriërs verblijven momenteel in Turkije.

Hurriyet