Voorzitter van de Republikeinse oppositiepartij, Kemal Kılıçdaroğlu (links: foto), verwelkomt het wetsvoorstel van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) om de huidige kiesdrempel te verlagen.

“Onze kiesdrempel kent geen voorwaarden. Of we er nu een of vijf procent van maken. Toch moet de drempel verlaagd worden indien we een gezonde reflectie van de nationale wil in het parlement willen,” zei Kılıçdaroğlu eerder vorige week tijdens zijn bezoek in Straatsburg.

Zijn opmerkingen kwamen nadat Devlet Bahçeli (foto: rechts), voorzitter van de Nationalistische Actiepartij, liet weten dat er voorstel tot verlaging zou worden ingediend. Doordat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een meerderheid heeft in het parlement, kan zij de huidige kieswet wijzigen en zo de drempel verlagen.

Turkse kiesdrempel van 10 procent

De Turkse kiesdrempel van 10 procent wordt al een tijdje bekritiseerd en is de hoogste kiesdrempel in Europa.

“De bestaande kieswet is een product van de militaire staatsgreep die plaats vond op 12 september 1980 en moet volledig worden herzien,” liet Kılıçdaroğlu weten.

“Als we deze wet afschaffen zullen de parlementsverkiezingen gezonder verlopen. Om de geloofwaardigheid van het parlement te vrijwaren moeten we een systeem invoeren waarin de kiezers rechtstreeks hun eigen vertegenwoordiger kunnen kiezen. Alleen zo kan een parlement onafhankelijk beslissingen nemen,” voegde hij toe.

Hurriyet