Recep Tayyip Erdoğan en Vladimir Poetin

Turkije en Rusland onderhandelen over een Turkse militaire operatie in de Syrische grensstad Kobane om daar Syrisch-Koerdische YPG-eenheden op te ruimen, vertelden bronnen aan de Arabische media.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige maand dat Ankara zijn geduld had verloren door de sporadische aanvallen van de YPG, ook bekend als de Volksbeschermingseenheden, tegen de Turkse strijdkrachten en door Turkije gecontroleerde gebieden in Noord-Syrië.

“We zijn vastbesloten om de dreigingen die uitgaan van Syrië met onze eigen middelen te elimineren,” zei hij in televisieopmerkingen.

“We zullen zo snel mogelijk de nodige stappen ondernemen in Syrië.”

Sindsdien onderhandelen Turkse en Russische functionarissen over een deal om tegemoet te komen aan de Turkse zorgen met betrekking tot de YPG, die Ankara beschouwt als een terroristische groepering vanwege haar directe banden met de PKK, een aangewezen terroristische groepering volgens Turkije, de VS en de EU.

Ankara en Moskou ondertekenden in 2019 een eerdere overeenkomst, waarbij Rusland zich ertoe verbond de YPG-troepen uit het grensgebied terug te trekken, een belofte die Moskou volgens Turkse functionarissen nog niet is nagekomen.

Turkije wil het westelijke deel van de grens sluiten door Kobane in te nemen en de door Turkije gecontroleerde gebieden Jarablus en Tal Abyad met elkaar te verbinden.

Kobane was de plaats van een grote strijd tussen de YPG en IS, waarin de Koerdische groep gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen eind 2014 en begin 2015 een belegering door IS-militanten afsloeg.

Kobane is sinds 2012 in handen van de YPG, terwijl Syrische en Russische troepen de grensstad binnenvielen tijdens een eerdere Turkse inval in 2019.

Volgens een ontwerpovereenkomst vertelden bronnen aan de media dat Rusland zijn aanwezigheid in Kobane, ook bekend als Ayn al-Arab, zou handhaven, terwijl Ankara de omliggende gebieden in de richting van de strategische M4-snelweg zou veroveren.

Turkije zou zijn geallieerde strijdkrachten van het Syrische Nationale Leger niet naar de stad sturen en er zou een gezamenlijke Turks-Russische controle zijn op de M4. Turkije zou ook de veiligheid van de Russische basis in Sarrin handhaven door geen Syrische troepen in de nabijheid te plaatsen. In ruil daarvoor zou Rusland ervoor zorgen dat YPG-strijders zich zuidwaarts zouden terugtrekken.

Volgens dezelfde bronnen heeft Rusland de operatie in Kobane echter gekoppeld aan enkele concessies inzake Idlib, waar Moskou Arihah ziet, de Syrische stad die aan de M4 ligt.

Het is niet duidelijk of Ankara bereid is grondgebied af te staan in Idlib, waar miljoenen Syriërs vastzitten in een relatief kleiner gebied, dichtbevolkt met militaire installaties en militante groeperingen.

Turkse functionarissen hebben vorige week tegenover Bloomberg gezegd dat Turkije overweegt enkele kleine delen van Idlib aan de Russen af te staan om steun te krijgen voor een operatie in Noord-Syrië.

Veiligheidsbronnen zeiden dat het leger binnen dezelfde dag vooruitgang zou kunnen boeken met een mogelijke operatie in Noord-Syrië. Er zou echter meer tijd nodig kunnen zijn om de inzet te voltooien.

Turkije lanceerde zijn eerste militaire campagne in Syrië in 2016 als een poging om een bufferzone te creëren tussen zijn grondgebied en land dat in handen is van de door de VS gesteunde Koerdische strijdkrachten.

Ankara voerde vervolgens twee andere operaties uit tegen de YPG, waarvan één gericht was op de regio Afrin in 2018.

Bron: Turkse media