Gevangenisstraf bevestigd voor vrouw die 'mishandelende' echtgenoot doodde

Het Hooggerechtshof heeft zijn goedkeuring gehecht aan een gevangenisstraf van 15 jaar die door een lokale rechtbank is opgelegd aan Çilem Doğan, een vrouw die in Turkije de krantenkoppen haalde nadat ze haar echtgenoot had gedood omdat hij haar tot prostitutie zou hebben gedwongen.

De 30-jarige vrouw, die in 2015 op borgtocht van 50.000 Turkse lira (5.150 dollar) werd vrijgelaten na een beroep van haar advocaat, zal na zes jaar opnieuw naar de gevangenis gaan nu het Hooggerechtshof het onderzoek van de straf heeft afgerond.

In een gesprek met Demirörenna de bevestiging van haar vonnis, zei Doğan dat ze een dergelijke beslissing niet had verwacht en dat ze diep bedroefd was.

“Ze hebben eigenlijk een achtjarig meisje veroordeeld, niet mij,” zei ze, benadrukkend dat haar dochtertje zal opgroeien zonder zowel een moeder als een vader.

İsa Ayanoğlu, Doğan’s advocaat, zei dat ze de beslissing zullen voorleggen aan de Algemene Raad van Strafrecht en een rectificatie zullen eisen, eraan toevoegend dat deze beslissing niet eerlijk is en dat het mannelijk geweld verder zal aanmoedigen in een land dat al worstelt met hoge percentages van geweld tegen vrouwen en vrouwenmoord.

Rechts: Hasan Karabulut

Doğan werd naar verluidt blootgesteld aan geweld na haar huwelijk met Hasan Karabulut in 2013. Ze wilde scheiden, maar zag daarvan af nadat familieleden haar probeerden tegen te houden en ze bedreigingen ontving van haar man, die zei dat hij haar familie zou vermoorden als de scheiding doorgang zou vinden.

In 2015 vermoordde Doğan Karabulut echter omdat hij haar tot prostitutie zou hebben gedwongen.

Ze werd een van de vele symbolen van de vrouwenbeweging in Turkije toen ze werd gefotografeerd met een T-shirt waarop stond:

“Beste verleden, bedankt voor alle lessen. Beste toekomst, ik ben er klaar voor”, terwijl ze naar de rechtbank liep, begeleid door de politie en geboeid.

Bron: Hürriyet