De Turkse Nationale Veiligheidsraad (MGK: Millî Güvenlik Kurulu) heeft felle kritiek geuit op de Amerikaanse regering vanwege haar dreigende en agressieve taal. Washington is boos omdat de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die 21 maanden vastzat in de Turkse gevangenis, maar niet wordt vrijgelaten. 

De Nationale Veiligheidsraad kwam eerder voor het eerst samen sinds de overgang naar het presidentieel systeem.

De MGK beklemtoonde na een vergadering van 5 uur, dat de Turkse regering het been gestrekt houdt en niet zal toegeven, hoe hard Amerika ook dreigt. “De dreigende taal van de Amerikanen is oneerbiedig en onacceptabel,” was er te horen op de bijeenkomst. Er werd ook veroordelend gereageerd op de dreigende houding van de Amerikanen betreffende de Turkse aanschaf van Russische luchtverdedigingssystemen.

Het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetgeving goedgekeurd die de verkoop van de F-35 straaljagers aan Turkije zou kunnen blokkeren.

Pastoor Brunson, die bijna 2 jaar in de cel zat op verdenking van terreur, kreeg eind vorige maand huisarrest. De Turkse Nationale Veiligheidsraad heeft laten weten vastberaden door te gaan met de strijd tegen terreur, ongeacht de afkomst van de verdachten.

Hurriyet