Naar verwachting zullen duizenden kiesgerechtigde Turkse Zweden hun stem uitbrengen bij de komende Zweedse verkiezingen. Ze zullen dit doen vanuit het Kulu district in de Centraal-Anatolische provincie Konya waar ze momenteel op vakantie zijn. De meerderheid van de Turkse Zweden is overigens uit dit district afkomstig.

Het Zweedse ereconsulaat in Kulu heeft stembussen opgezet om het stemproces te vergemakkelijken en om de Turkse burgers een kans te geven om te kunnen stemmen tijdens hun vakantie.

Turkse migratiestroom van Kulu naar Zweden

De migratiestroom van Kulu naar Zweden begon in 1965. Er leven momenteel zo’n 50.000 Turken in Zweden die afkomstig zijn uit dit gebied. Onder hen zijn er 20.000 die hun stem mogen uitbrengen bij de komende Zweedse verkiezingen van 9 september. De stembussen zullen op 16 augustus worden opgesteld.

Turks-Zweedse politici zoals Mikail Yüksel, Muharrem Demirok en Sultan Kayhan, voeren momenteel campagne in het Turks district en hopen op die manier een zitje te bemachtigen in het Zweedse parlement.

Yüksel immigreerde in 2001 vanuit Kulu naar de Zweedse stad Göteborg. Hij ging van bordenwasser naar mogelijke parlementslid. Burgemeester van Kulu, Ahmet Yıldız, heeft Zweedse burgers van Turkse afkomst eveneens aangespoord om deel te nemen aan de verkiezingen.

“Ons district is een democratisch district, we staan open voor elke vorm van politiek. Wij zijn zeer tolerante mensen. Ik wil dat mijn medebewoners de politiek in gaan en actief zijn in de ambtenarij. We moeten ook actief zijn op industrieel en economisch vlak. Ik steun al onze stedelingen in de politiek. De Zweedse staat hecht trouwens ook belang aan Kulu,” aldus de burgemeester.

Hurriyet