Een buitengewoon museum in de Turkse hoofdstad Ankara neemt bezoekers mee op een lange reis doorheen de geschiedenis van schaken.

Het Gokyay Stichting Schaakmuseum, opgericht in 2015, stelt 686 schaakcollecties uit meer dan 100 landen tentoon.

 “Tijdens een buitenlandse reis zag ik verschillende schaakspellen in elk land. Deze schaakspellen waren een weerspiegeling van de cultuur, traditie en sociaal weefsel van hun land,” vertelde Gokyay aan Anadolu Agency. Hij werd zelf een verzamelaar nadat hij onder de indruk was van de thematische schaakspellen.

“Toen het aantal schaakcollecties bijna 700 werd, zei mijn vrouw Birten dat ik hen niet achter gesloten deuren moest houden,” zei hij.

Zijn vrouw meende dat hij zijn collectie moest delen met het publiek en zo werd de eerste stap gezet voor het museum. Dat museum won in 2017 de prijs voor het beste museum in Ankara.

In het museum begin je je reis met de allereerste schaakset die Gokyay verkreeg in 1975 in Italië.

Het museum won een Guinness World Record in 2012 voor de grootste schaakcollectie in de wereld.

Gokyay zei dat er een nieuwe trend is om steden te weerspiegelen op schaaksets met hun iconische gebouwen. Zijn collectie heeft symbolische gebouwen uit Londen, Amsterdam, Rotterdam, Dallas en Milaan.

Als je de wereldreis doorheen het schaken hebt volbracht, biedt het museum een filmpauze aan met sets die geïnspireerd zijn door de Lord of the Rings en Star Wars.

Voor geschiedenisfanaten is er een set die wereldleiders vertegenwoordigt, en een andere die de slag van Gallipolli en de 9/11-aanslagen uitbeeldt. Er is ook eentje die de Smurfen uit de iconische cartoons afbeeldt.

Hurriyet

T.A.