Vertegenwoordigers van de religieuze minderheidsgemeenschappen in Turkije hebben de bewering dat hun gemeenschappen onderdrukt worden, ontkend. Ze benadrukten tevens dat ze hun geloof vrij kunnen uitoefenen.

 “Verklaringen die beweren en suggereren dat er onderdrukking is tegen ons, zijn volledig ongegrond en onwaar,” zeiden de gemeenschappen in een gezamenlijke verklaring die werd ondertekend door vertegenwoordigers van 18 religieuze minderheidsgroepen.

De vertegenwoordigers, waaronder de Fener Grieks-orthodoxe patriarch Dimitri Bartholomew, de Armeense aartsbisschop van het Armeense Patriarchaat van Istanbul Aram Atesyan en de hoofdrabbijn van de Turkse joodse gemeenschap Ishak Haleva, zeiden dat ze als de leiders van hun gemeenschappen de “verantwoordelijkheid voelen om het publiek met de waarheid te informeren”.

Ze zeiden dat er verschillende kritieken waren die Turkije onjuist afbeelden en beweren dat er religieuze en culturele onderdrukking is in het land.

 “Als religieuze vertegenwoordigers van oude gemeenschappen met verschillende religies en overtuigingen, die al eeuwen in dit land zijn, verklaren wij hierbij dat we ons geloof vrij kunnen uitoefenen in overeenstemming met onze tradities,” leest de verklaring.

Opgelost doorheen de jaren

“Veel problemen en onderdrukking die vroeger gebeurden, zijn opgelost doorheen de jaren. Wij zijn continu in gesprek met de overheidsinstellingen met wederzijdse welwillendheid en oplossingsgerichtheid om de onderwerpen die belangrijk zijn voor ons, aan te pakken,” zei het.

Vijftien andere vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen in Turkije ondertekenden de verklaring waaronder de Patriarchale Pastoor van de Syrische orthodoxe Kerk Mor Filiksinos Yusuf Cetin, aartsbisschop van het Armeense Archeparchaat van Istanbul Levon Zekiyan, de spirituele leider van de Chaldeese katholieke gemeenschap François Yakan en pastoor Krikor Agabaloglu van de Gedikpasa Armeense Protestantse Kerk.

Hurriyet