Turkije heeft haar tevredenheid geuit voor de onvoorwaardelijke steun van Russisch president Vladimir Putin aan de Turkse regering tijdens de mislukte couppoging. Turkije beloofde haar bilaterale relaties met Moskou te herstellen na een dieptepunt van 8 maanden.  

“We danken de Russische autoriteiten, in het bijzonder president Putin. We hebben onvoorwaardelijke steun gekregen van Rusland, in tegenstelling tot andere landen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Haberturk. “We verwachten ook hetzelfde van onze andere bondgenoten”, voegde hij eraan toe.

Rusland was het eerste land dat de mislukte couppoging veroordeelde en de democratisch verkozen regering steunde. “Erdogan en Putin zullen in augustus samenkomen in Moskou om de banden aan te halen”, zei Cavusoglu. Rusland heeft onlangs nog officieel alle economische en toeristische sancties op Turkije opgeheven.  ‘Gulenisten kunnen een staatsgreep proberen in Kirgizië’

 

Çavusoglu herhaalde zijn waarschuwing aan de regering van Kirgizië terwijl hij het land beschreef als ‘de basis van de Gulenistische organisatie in Centraal-Azië’. “Ze zijn ook in de Kirgizische administratie geïnfiltreerd en ze kunnen daar ook een staatsgreep plegen”, zei Cavusoglu. Hij zei nog dat Kirgizië onder grote dreiging was.

Cavusoglu zei dat hij zijn Kirgizische tegenhanger had gewaarschuwd over de leden van deze organisatie in het Centraal-Aziatisch land en gaf hem een geüpdatete lijst van Gulenisten.

Hurriyet