Covoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP), Selahattin Demirtas, riep de Turkse regering en de terreurgroep PKK op om deze kans te grijpen om de vredesgesprekken te herstarten na de mislukte staatsgreep.

“Wij herhalen nogmaals onze oproep aan de PKK en de regering” zei Demirtas tegen zijn partijleden tijdens een parlementaire groepsvergadering gisteren. Hij voegde er nog aan toe dat “Turkije niet hetzelfde is” als op 14 juli.

“Ook al beweegt de regering niet naar democratie toe, wil de maatschappij toch democratie en vrede. Ik roep de regering en de PKK op om de huidige situatie opnieuw te evalueren”, zei Demirtas. Hij benadrukte nog dat “een moedigere beleid, retoriek en actie” noodzakelijk zijn om de verwachtingen van een getraumatiseerde maatschappij tegemoet te komen.

“Deze kans mag men niet missen. Als politici moeten we onze volwassenheid laten zien om onze problemen op te lossen aan de vredestafel”, voegde hij er nog aan toe.

De covoorzitter bekritiseerde maandenlang de veiligheidsoperaties tegen de terroristische PKK in het zuidoosten van Turkije en zei dat “voorstanders van de veiligheidsoperaties niet verrast moeten zijn dat het leger ons begon af te slachten op het Kizilay-plein in Ankara of de Bosporusbrug in Istanbul tijdens de couppoging”.

“Tegen militaire staatsgrepen zijn is een voorwaarde om een democraat te zijn, maar dat is niet genoeg. We kunnen enkel democratisch zijn als we tegen staatsgrepen zijn en volwaardige democratieën verdedigen om nieuwe staatsgrepen te voorkomen”, zei Demirtas. Hij benadrukte ook het belang voor een “nieuwe, liberale grondwet”.

“Als we dit allemaal willen verwezenlijken moeten we een nieuwe, civiele, liberale en pluralistische grondwet opstellen. Dit volk dat zich tegen een staatsgreep heeft verzet, verdient geen noodtoestand. Ze verdienen een liberale grondwet”, zei hij.  

Demirtas bekritiseerde ook de nieuwe wet die gestemd werd een dag voor de couppoging. De wet geeft juridische bescherming aan soldaten die deelnemen aan anti-terreuroperaties en staat de strijdkrachten toe om mee te doen aan operaties in stedelijke gebieden.

De wet die meer bevoegdheden geeft aan soldaten die deelnemen aan anti-terreuroperaties, zorgt ook voor een juridisch schild voor de soldaten. Er zal namelijk toestemming nodig zijn om onderzoek te doen als er dingen mislopen.


Hurriyet