Devlet Bahceli, leider van de Nationalistische Partij (MHP), antwoordde op geruchten die beweren dat de V.S. achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zaten. Hij zei dat “het een serieuze probleem” is als het Pentagon of de CIA achter de coup zat.

“Volgens geruchten zat een Amerikaanse NAVO generaal achter de FETO – couppoging”, zei Bahceli gisteren tegen zijn partijleden in Ankara. “Er wordt gezegd dat deze Amerikaan in het geheim twee keer naar Turkije kwam voor 15 juli en veel geheime vergaderingen had in de oostelijke provincie Erzurum en de zuidelijke Incirlik Luchtbasis in Adana. Als deze beweringen kloppen, hetgeen betekent dat de CIA en het Pentagon achter deze verraders zitten, dan staan wij hier voor een heel groot probleem en de V.S. zullen dit niet te boven komen”, zei hij.

“Als de V.S. enige betrokkenheid hadden in deze zaak via de Incirlik Luchtbasis, vanwaar ze ook operaties uitvoeren tegen IS in Syrië, zal het bondgenootschap tussen Ankara en Washington zwaar beschadigd worden”, zei de MHP-leider. “Dit betekent dat de V.S. en de globale grootmachten Turkije in een burgeroorlog willen slepen”, voegde hij eraan toe.

Verschillende topfunctionarissen van de V.S. hebben enige betrokkenheid van Washington bij de couppoging ten strengste ontkend. Amerikaans ambassadeur John Bass zei dat de V.S. geen voorkennis of aanwijzingen had van de poging tot staatsgreep en noemde de beweringen dat Washington coöpereerde met de putschisten die de Turkse regering omver wilden werpen “waanzinnig”.  

Hurriyet