Onze reporters deden een interview met Yolanda, Bert en Anja die al 10 jaar naar Turkije komen. Ze zijn hier op hun gemak in het hotel Korumar. “Hier is het hartstikke veilig en er is voldoende beveiliging en controle”, zegt Bert. “In Nederland moet er eerst iets gebeuren eer dat ze wakker schieten”, vertelt Yolanda.

“Ik stel mij toch vragen over de beveiliging in Schiphol. Je kan het gebouw zomaar binnen lopen in Amsterdam. In Turkije is dat ondenkbaar. In Turkije wordt je al gecontroleerd nog voordat je je moet inchecken. In Nederland is dat helaas nog niet het geval. België heeft intussen al bijgeleerd.

 

“Niet laten leiden door angst”

“Mijn vrienden zeggen wel eens tegen mij ‘Turkije? Je gaat toch niet naar Turkije zeker’. Maar daar trek ik mij niks van aan. Eerst vertrek ik naar Turkije en dan geeft mijn Turkse buurman de planten water en wanneer ik terugkeer doe ik hetzelfde bij hem”, zegt Bert. “Ik reis altijd alleen naar Turkije en toch voel ik mij nooit onveilig in Turkije. Nederlandse Turken zijn toch ook niet bang als ze naar hier komen”, vertelt Anja. “Turken hebben er een mooi woord voor ‘inshallah’. Ik laat mij niet leiden door angst want dan winnen die terroristen en dat gun ik ze niet”, gaat Anja verder.

“Gaan naar het EK is normaal, gaan naar Turkije is vreemd?”

“Naar een voetbalwedstrijd gaan zoals het EK waar er heel veel mensen bij elkaar zijn met een slechte controle vindt men normaal maar naar Turkije komen dat vindt men dan wel ‘onveilig’. Vooral de westerse media, die Turkije een overwegend fout en negatief beeld geven, zijn hiervan de schuld.


De redactie van de Jonge Turken wil vooral ook al diegenen die bijzonder hulpvaardig waren in Kusadasi danken voor het mogelijk maken van de vele fantastische interviews en duidingen. In het bijzonder willen we de heer Tacettin Ozden de directeur van het Korumar hotel bedanken voor het verblijf in zijn schitterend hotel.