Regerend AKP vice-voorzitter Numan Kurtulmuş heeft een signaal afgegeven voor een mogelijke vervroegde verkiezing die normaal gesproken in juni 2023 zou plaatsvinden.

“Momenteel is de datum van de verkiezingen juni 2023. Het is misschien mogelijk om het eerder te doen als zich bepaalde verplichtingen voordoen,” merkte Kurtulmuş op.

Regerend voorzitter Numan Kurtulmuş van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft een signaal afgegeven voor vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen, die normaal gesproken in juni 2023 zouden plaatsvinden.

Kurtulmuş vertelde het regeringsgezinde dagblad Yeni Şafak dat “de verkiezingsdatum momenteel juni 2023 is. Het is misschien mogelijk om het eerder te doen als zich bepaalde verplichtingen voordoen. Maar een dergelijke kwestie staat nog niet op onze agenda.”

Kurtulmuş zei ook dat de stemmen van de AKP toenemen door het “economisch herstel”.

Sommige critici zeggen dat Erdoğan kandidaat kan zijn als het parlement besluit vervroegde verkiezingen te houden vanwege de termijnbeperking.

President

Erdoğan werd voor het eerst president bij de presidentsverkiezingen van 2014.

Later werd hij bij de verkiezingen van juni 2018 de eerste president van het nieuwe uitvoerende presidentiële systeem. In het nieuwe systeem kan iemand maximaal twee keer tot president worden gekozen.

De vijfjarige ambtstermijn van Erdoğan loopt af in juni 2023, en het debat is gaande of hij zich opnieuw kandidaat zou kunnen stellen.

Volgens regeringsgezinde kringen is er geen juridische belemmering voor Erdoğan om zich in het nieuwe systeem opnieuw kandidaat te stellen, omdat het presidentschap met de grondwetswijziging van 2017 een andere rol heeft gekregen.

Critici wijzen er echter op dat artikel 101 van de Turkse grondwet een limiet van twee termijnen stelt aan het presidentschap. Voor een grondwetswijziging op dit punt zijn de stemmen van een tweederde meerderheid in het parlement (400 wetgevers) nodig, wat de regeringsalliantie niet haalt.

Parlement

Volgens critici kan Erdoğan ook kandidaat worden als het parlement besluit vervroegde verkiezingen te houden met de goedkeuring van 360 van de 600 afgevaardigden.

Het totale aantal zetels van de Volksalliantie, bestaande uit de regerende AKP, de extreem-rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP) en de ultranationalistische Grote Eenheidspartij (BBP), bedraagt 335.

Devlet Bahçeli, de leider van de MHP van de regerende alliantie, zei dat er geen belemmering is voor Erdoğan om zich opnieuw kandidaat te stellen.

Eerder had CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu gezegd dat zijn partij geen bezwaar zou hebben tegen de kandidatuur van Erdoğan.

Sommige politici van de oppositie verklaarden dat zij het idee van vervroegde verkiezingen na april 2022 niet steunen omdat het nieuwe kiesstelsel zal worden toegepast, dat geacht werd te werken voor de regerende AKP.

Hoewel sommige CHP-figuren beweerden dat Kılıçdaroğlu de kandidaat van de oppositie zal zijn, is er nog geen officiële aankondiging.

Bron: Turkse media