Diyanet TV richtte zich op de bewegingsvrijheid van vrouwen. Zeki Sayar, adviseur van het voorzitterschap van religieuze zaken, stelde dat het voor “vrouwen zonder zoon of echtgenoot” niet gepast is om meer dan 90 kilometer alleen te reizen.

In het programma “Diyanet’e Soralım” dat op Diyanet TV werd uitgezonden, werden controversiële opmerkingen tegenover vrouwen gemaakt.

Sayar begon zijn toespraak met de uitspraak “Laten we de algemene regel uitspreken” en vervolgde met de volgende woorden: “Het is voor vrouwen niet toegestaan of gepast om alleen te reizen over een afstand van 90 kilometer of meer volgens islamitische metingen als zij geen mahram zoals een zoon of echtgenoot bij zich hebben.”

Diyanet TV, dat al eerder op de agenda stond met kritische uitzendingen over de kledingstijl van vrouwen, richtte zich nu op de vrijheid van vrouwen om te reizen.

Zeki Sayar, adviseur van het Presidium voor Religieuze Zaken, stelde dat het niet gepast is voor “vrouwen die niet worden vergezeld door een zoon of echtgenoot” om meer dan 90 kilometer alleen te reizen.

Reizen voor vrouwen

Verwijzend naar de mening van Imam Shafi’i dat vrouwen een afstand van meer dan 90 kilometer kunnen afleggen voor doeleinden als hadj of umrah als zij vergezeld worden door een groep van ten minste twee of drie vrouwen, zei Sayar:

“De Diyanet past deze visie al jaren toe in haar Hajj en Umrah programma’s. Als we deze visie veralgemenen, wordt er tegenwoordig in gemeenten gereisd.”

“Wanneer een vrouw zich veilig voelt bij deze tochten voor bezoek of andere doeleinden, kan zij met haar vriendinnen aan deze tochten deelnemen. Het kan geen kwaad om in het kader van deze mening van Imam Shafi’i te reizen.”

Bron: BirGün