Foto: The Old Guard (Vier onsterfelijke strijders die de mensheid al eeuwenlang beschermen, worden opgejaagd om hun mysterieuze krachten, net wanneer ze een nieuwe onsterfelijke ontdekken)

Baklavamakers in de Zuidoost-Turkse provincie Gaziantep zijn verheugt met een scène uit de Hollywood-film “The Old Guard”.

De actiefilm is geregisseerd door Gina Prince en kwam enkele dagen geleden uit. In de bewuste scène krijgt het personage Andy, gespeeld door Charlize Theron, een stuk baklava aangeboden waar ze van geniet.

Ze herkent het gerecht en stelt dat het zijn oorsprong heeft in het Oosten van Turkije.

De Turkse afdeling van Netflix deelde de scène met het Turkstalige bijschrift “Smakelijk”, en tagde daarbij de 44-jarige Zuid-Afrikaanse actrice.

Theron reageerde op de tweet door te schrijven dat dit het lekkerste was dat ze ooit gegeten heeft. “Ik hoor dat de beste baklava uit Gaziantep komt.”

“Bijna alle baklavamakers in Gaziantep doen dat met liefde. Toen we de scène zagen, voelden we ons trots. We nodigen de hele film-crew uit om hier baklava te komen proeven”, zegt Ufuk Sağluge.

Ook burgemeester Fatma Şahin hoopt dat Theron ooit naar Gaziantep komt.

“Toen we de scène zagen, waren we van mening dat de smaak van de echte baklava niet tot zijn recht kwam in dat stukje dat zij at, dus stuurden we haar wat op en nodigden we haar uit om naar hier te komen.”

De baklava uit Gaziantep is het eerste Turkse product dat een beschermde regionale aanduiding kreeg in de EU. Het is een zoet en rijkelijk gebak dat voorkomt in de keuken van verschillende voormalige Ottomaanse landen.

Het bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gemalen noten, meestal pistache of walnoot, en gezoet met honing of stroop.

K.L.

(Bron: Hürriyet)