Erdogan en Putin tijdens een bijeenkomst in 2019

Russisch viceminister van Buitenlandse Zaken vindt dat niemand zich moet bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije.

Het herinrichten van de iconische Hagia Sophia als een moskee is een interne aangelegenheid van Turkije. Dat heeft Russisch viceminister Sergey Vershinin van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.

Rusland is van mening dat niemand moet tussenkomen in deze beslissing, zei hij in een interview met radio Spoetnik.

“We gaan ervan uit dat we het hier hebben over een interne aangelegenheid van Turkije, waarin natuurlijk noch wij, noch iemand anders mag in tussenkomen. Anderzijds hebben we ook oog voor de betekenis van de Hagia Sophia voor het cultureel werelderfgoed en de beschaving.”

Vrijdag werd het decreet uit 1934, waarmee van de Hagia Sophia in Istanbul een museum werd gemaakt, door een hoge Turkse rechtbank nietig verklaard.

Dit vonnis van de Raad van State effende de weg om het gebouw na 85 jaar weer als moskee te gaan gebruiken.

De rechtbank oordeelde dat dit architecturaal juweeltje eigendom was van een stichting, opgericht door de Ottomaanse sultan Mehmet II, de veroveraar van Istanbul. Het werd destijds ingehuldigd als moskee en die status kan niet op een wettige manier gewijzigd worden.

De Hagia Sophia werd eeuwenlang gebruikt als kerk, ten tijde van het Byzantijnse keizerrijk. Na de verovering van Istanbul in 1453 werd ze omgedoopt tot moskee. In 1935 dan, werd de Hagia Sophia als museum ingericht.

Op 24 juli zal het historische complex klaar zijn om er het vrijdaggebed in te laten doorgaan, heeft Turks president Recep Tayyip Erdoğan gezegd.

 

Bron: AA

S.V.R.