Na de coronacrisis lijkt de toeristische sector in de Egeïsche en Middellandse badplaatsen zich te herstellen. Er wordt verwacht dat de komende dagen vooral Britten naar Turkije zullen komen.

Daarvoor zijn er tientallen chartervluchten ingelegd, waarvan de eerste zal landen op 15 juli. De plaatselijke toeristische diensten gaan er vanuit dat dit jaar in totaal zo’n 500.000 Britten hun vakantie in Turkije zullen plannen.

Het VK beschouwt Turkije als een veilige toeristische bestemming. Dat betekent dat mensen die vanuit Turkije komen, niet meer voor 14 dagen in quarantaine moeten.

Toen dat bekend raakte, planden de luchtvaartmaatschappij Jet2.com en het reisbureau Jet2Holidays in totaal 76 vluchten tussen 15 en 31 juli. British Airways hervat haar vluchten naar Turkije op 16 juli. EasyJet en Tui doen dat pas op 1 augustus.

Ongeveer 21.000 buitenlanders kwamen in juni naar Antalya. In de eerste week van juli bezochten 27.000 toeristen, vooral Oekraïners, de mediterrane provincie. Als het luchtverkeer vanuit Groot-Brittannië hervat wordt, zal het aantal buitenlanders vermoedelijk sterk stijgen.

Het aantal vluchten vanuit onder meer Oekraïne, Kazachstan, Zwitserland en Noorwegen, voornamelijk naar Antalya, wordt ook opgevoerd.

Özgen Uysal

Özgen Uysal, voorzitter van Türsab, een raad van reisbureaus, stelt vast dat Britten vooral naar de Zuidwestelijke kust komen: naar Fethiye, Marmaris, Dalaman, Göcek, Kalkan en Kaş.

Volgens Uysal zijn er in normale omstandigheden 76 vluchten per week vanuit het VK, en niet per 15 dagen.

“Maar in deze uitzonderlijke tijden is dit toch een zeer hoopgevend cijfer.” Voor de vluchten worden vliegtuigen ingezet met een totale capaciteit van 300 passagiers.

“Als de eerste toeristen zien dat hier alles veilig verloopt, zal dat helpen om de vraag verder te doen toenemen. Misschien zorgt dat dan zelfs voor een goed herfstseizoen”, aldus Uysal.

Tunç Batum

Tunç Batum, CEO van het Hilton-hotel in Dalaman, zag vorig jaar veel Britten in zijn hotel. Dat wordt bevestigd door de gegevens van de luchthaven in Dalaman, want vorig jaar kwamen er 900.000 Britten aan op de luchthaven.

Volgens Batum wordt nu slechts 15% van zijn hotelbedden benut, maar als de Britten komen, zal dat waarschijnlijk oplopen tot 55% van de bedden. In de Mediterrane regio zullen de Britten zorgen voor 10% bezetting van de hotelbedden, maar die invloed zal pas te zien zijn in de cijfers voor augustus.

K.L.

(Bron: Sabah)