Brussel is bereid Turkse burgers vrij toegang te verlenen tot de Europese Unie als de regering in Ankara voldoet aan enkele resterende voorwaarden. Het visumvrij reizen zou eind juni kunnen ingaan, verklaarde de Europese Commissie woensdag.


De Commissie komt op 4 mei formeel met het voorstel voor het afschaffen van de visumplicht voor inwoners uit Turkije. Op die dag wordt het derde voortgangsverslag van de Commissie over visumliberalisering in Turkije bekendgemaakt. In maart werd afgesproken dat Brussel tegemoetkomt aan de wensen die Ankara koestert voor onder meer gemakkelijker reizen naar de Europese Unie in ruil voor het terugnemen van vluchtelingen uit Syrië die illegaal de Egeïsche Zee naar Griekenland zijn overgestoken.

Syrische+vluchtelingen+boot2
Volgens de Commissie is er intussen goede vooruitgang geboekt bij de uitvoering van de afspraken. Maar om dat zo te houden, moeten de partijen zich blijven inspannen en engageren, en moet de terugkeer van migranten duurzaam verlopen. Het meeste werk moet nog gebeuren, meent Brussel.

In totaal moet Ankara voldoen aan 72 voorwaarden. De Commissie wilde niet kwijt hoeveel er daarvan nog niet zijn uitgevoerd. Enkele van de vereisten zijn dat Turkije alle vluchtelingen toelaat op zijn arbeidsmarkt en dat Ankara een einde maakt aan het discrimineren van burgers uit Cyprus, dat niet wordt erkend als staat door Turkije.

Bron: Het Financieele Dagblad