De Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar (45) is door de Turkse politie meegenomen uit haar buitenverblijf in de Turkse plaats Kusadasi. Ze wordt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan in staat van beschuldiging gesteld, zei ze later op de avond telefonisch tegen The Post Online.

Op Twitter schreef Umar zaterdagavond: ‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.’ Haar laptop is in beslag genomen en Umar moest mee naar het bureau, waar ze zou worden verhoord.
,,Ik sta nu achter een gesloten hek bij het politiebureau”, vertelde Umar aan Metro, waar ze colums voor schrijft. ,,Ik moest mee met de politie. In eerste instantie moest ik ook naar het ziekenhuis. Dat moet om te bewijzen dat je niet bent mishandeld. Maar kennelijk is er iets in werking getreden, want ik ben nog niet naar het ziekenhuis geweest. Ik kan op dit moment echt even niet helder nadenken.”

 

Beledigingen

Umar is een bekend Erdogan-criticus en schreef afgelopen week een spitse column in Metro, over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer: ,,Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.”