De Turken brachten met succes de constructie van een 764 kilometer lange betonnen muur ten einde langs de Syrische grens. Dat zegt een Turks politicus.

TOKI, een bouwbedrijf ondersteund door de staat, is verantwoordelijk voor 564 kilometer van de muur. De resterende 200 kilometer werden mede gefinancierd door de verschillende provincies aan de Turks-Syrische grens.

De regering in Ankara lanceerde het project in 2015 met als doel  het bouwen van een 826 kilometer lange muur aan de Syrische grens. Het doel: het extra beveiligen van het gevoelige en conflictrijke grensgebied. Daarnaast hoopt men met de muur een einde te maken aan de illegale smokkel en de illegale vluchtelingenstroom.

Het totale grensgebied tussen Syrië en Turkije bedraagt zo een 911 kilometer. Het grensgebied is reeds een bron van conflict sinds de start van de burgeroorlog in 2011.

De huidige muur werd gebouwd langs volgende Turkse grensprovincies: Sanliurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin en Sirnak.

De Turkse regering laat ten slotte weten dat hun andere project, een 144 kilometer lange muur langs de Turks-Iranese grens, eveneens op het punt staat vervolledigd te worden.

Sabah

K.V.