Een 10de-eeuwse Koran, uniek vanwege zijn grootte en stijl, werd voor de eerste maal tentoongesteld. Het pronkstuk maakt deel uit van een collectie van islamitische teksten tentoongesteld op de exhibitie van de Nationale Bibliotheek in Israël ter ere van de heilige Ramadanmaand. 

De 16 teksten, allemaal afkomstig uit de periode tussen de 10de en 16de eeuw, zijn te bezichtigen in een kleine ruimte met een prachtig opgebouwde ingang versierd met ornaatbloemen.

Curator van het museum, Raquel Ukeles: We openden een kleine maar zeer betekenisvolle tentoonstelling. De tentoonstelling bestaat uit een collectie van zeldzame, voordien nooit geziene teksten afkomstig uit de islamitische wereld. De teksten vertellen het verhaal van de islam van de laatste 1000 jaar. De teksten zijn echte “Parels van onze Islamistische Cultuur en Kunstcollecties.”

Een uitzonderlijk kleine en fragiele Koran

Deel uitmakend van de tentoonstelling: een uitzonderlijk kleine en fragiele Koran (in grootte). De 10de-eeuwe Koran in slechts 68 millimeter lang en 37 millimeter breed.

Ukeles: “Het gaat om een fragiel maar goed bewaard en verzorgd stuk. Het gebruik van zinnen zonder spaties en interpunctie maakt het stuk uniek. Het boek werd vermoedelijk gedragen als een religieuze talisman. De bibliotheek heeft een collectie aan islamitische teksten van 1800 stukken. Dit is echter de eerste keer dat wij onze belangrijkste teksten op deze manier tentoonstellen.”

De bibliotheek is naast de kleine Koran in het bezit van enkele andere eeuwenoude Korans, manuscripten en illustraties.

De Nationale Bibliotheek van Israël heeft een van de grootste onderzoeksteams in het Midden-Oosten. Elk jaar (sinds de laatste 5 jaar) organiseert de Bibliotheek een evenement ter ere van de heilige Ramadanmaand.

Sabah

K.V.