Een gelekte video waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn partij instrueerde om kiezers “scherp in het oog te houden” om zo de HDP onder de kiesdrempel van 10% te drukken, is viraal gegaan op sociale media.

De video van 1 minuut en 39 seconden werd opgenomen tijdens een bijeenkomst van lokale AKP-bestuurders in het hoofdkwartier van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Hoewel de vergadering niet toegankelijk was voor het publiek, deelde AKP-lid Ahmet Öztürk toch een video op zijn eigen Facebook-account. Öztürk verwijderde de post kort nadien, maar de video was intussen al viraal gegaan.

“Vrienden, onze partijorganisatie moet een andere aanpak hanteren wat de HDP betreft. Ik kan deze woorden niet in het openbaar verspreiden daarom zeg ik het nu tegen jullie. Waarom? Als de HDP onder de kiesdrempel blijft, leven wij in een betere wereld,” zei de president tijdens zijn toespraak.

“Je weet wie wie is. Als onze vertegenwoordigers in de wijken niet weten wie wie is, dan moeten ze aftreden. U neemt de kiezerslijsten van elke stembus en voert speciaal werk uit,” voegde hij toe. Wat er op 7 juni is gebeurd mag niet opnieuw gebeuren, waarschuwde de president.

10 procent

Elke partij moet de drempel van 10 procent halen om te kunnen zetelen in het Turkse parlement. HDP heeft inmiddels fel uitgehaald naar de president. “AKP-voorzitter Erdoğan zet zijn partijgenoten openlijk aan tot het plegen van misdaden. Hij is van plan om onze stemmen te stelen door bedrog en oneerlijke druk,” klonk het op Twitter.

Hurriyet

O.A.