Foto: In de straten van Ankara

In Turkije wordt de coronalockdown op 1 juli verder versoepeld.

Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen.

Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook onder meer het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal.

Volgens de Turkse president Erdogan kan het omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer 5000 per dag. Turkije was de afgelopen weken al begonnen de coronamaatregelen te verlichten.

Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. De lockdown gold al niet voor toeristen.

In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag.

Beperking op muziek

Erdoğan heeft aangekondigd dat Turkije alle beperkingen in verband met COVID-19, met inbegrip van de avondklok, met ingang van 1 juli zal opheffen, maar één beperking zal blijven bestaan en dat is die op “muziek”.

Hij zei dat muziek – al dan niet live – in bars en restaurants beperkt zal worden tot middernacht. In reactie op Erdoğan’s opmerkingen dat “niemand het recht heeft om anderen ’s nachts te storen,” zeiden verschillende mensen op Twitter dat de regering probeert haar levensstijl aan anderen op te leggen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan kondigde op 21 juni aan dat het land vanaf 1 juli alle beperkingen in verband met COVID-19 zal opheffen, behalve wat “muziek” betreft.”

Vanaf 1 juli heffen we alle uitgaansverboden op…

Beperkingen op het openbaar vervoer zullen ook worden opgeheven en openbare instellingen zullen terugkeren naar normale werktijden,” zei Erdoğan na een kabinetsvergadering. De president zei echter dat het gedeeltelijke verbod op muziek – al dan niet live – zal blijven bestaan en om middernacht zal ingaan.

“Neem me niet kwalijk, maar niemand heeft het recht om anderen ’s nachts te storen”, zei hij.

Verschillende mensen, waaronder muzikanten en politici, bekritiseerden de laatste stap van de regering in de muzieksector op Twitter en riepen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) op om zich niet te bemoeien met de levensstijlkeuzes van mensen.

De hashtag #kusurabakıyoruz werd trending, als reactie op Erdoğan’s opmerkingen van “Neem geen aanstoot”.

“Als je het je stoort, luister er dan niet naar meneer,” zei de Turkse rockster Gaye Su Akyol op Twitter.

“We hebben geen doel om iemand te storen. Aan degenen die muziek en ons op zo’n manier zien, nemen we aanstoot,” zei de Turkse rockband Redd.

“Muziek stoort niet maar geneest gestoorde zielen. Muzikanten storen niet maar voeren hun kunst uit,” zei zangeres Aylin Aslım.

“Muziek kan niet verboden worden op een idee van een partij. Stop met spelen met het leven van muzikanten. Ik sta aan de kant van eerzame muzikanten die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze geen brood meer mee naar huis konden nemen,” zei de Turkse zanger Mahsun Kırmızıgül.

“We zeggen vanaf het begin dat beperkingen ideologisch zijn. Als jij, Erdoğan, het hebt over ‘ongeregeldheden’, dan zijn de mensen ongerust over jou; wat ga je daaraan doen? Laat het ons weten als er iets anders in je opkomt dan weglopen voor verkiezingen,” schreef belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, op Twitter.

CHP vice-voorzitter Veli Ağbaba zei dat Erdoğan’s opmerkingen bewijzen dat de regerende AKP “niet vecht tegen het coronavirus, maar tegen de levensstijl van mensen”. “En dit is het nieuwste voorbeeld,” zei Ağbaba.

“Het besluit om muziekactiviteiten om middernacht 12 uur te stoppen is een belangrijk besluit dat het sociale leven waar iedereen aan gewend is radicaal verandert. Mensen gaan op dit uur toch naar een locatie met live muziek.

Met dezelfde mentaliteit kan een uurbeperking voor verschillende zaken worden ingevoerd, waaronder alcoholverstrekking. De uitgaanscultuur is aan het veranderen,” aldus ondernemer Can Gürses.

Bron: Turkse media