Sezgin Baran Korkmaz (links) en Erdogan (rechts)

Sezgin Baran Korkmaz, een topman die door de Turkse autoriteiten wordt beschuldigd van het witwassen van geld en door de Verenigde Staten wordt gezocht, is in Oostenrijk aangehouden, meldden Turkse media.

Korkmaz, CEO van SBK Holding, dat de initialen van zijn naam draagt, en zijn zes bedrijven waren het onderwerp van een onderzoek op beschuldiging van het witwassen van geld.

De Turkse ambassadeur in Wenen, Ozan Ceyhun, bevestigde de arrestatie zaterdag aan Anadolu Agency (AA).

Korkmaz had Turkije op 5 december 2020 verlaten en heeft een Interpol “red notice”, of internationaal aanhoudingsbevel.

De onderzoeksraad voor financiële misdrijven (MASAK) en een waakhond van de belastinginspectie hadden vorig jaar tijdens een onderzoek ontdekt dat Korkmaz’ bedrijven betrokken waren bij het witwassen van $132 miljoen.

Het Openbaar Ministerie in Istanbul had arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 19 personen die als leidinggevend personeel in de bedrijven werkten, en elf van hen zijn in hechtenis genomen.

Korkmaz en acht andere verdachten bleken zich in het buitenland te bevinden.

De media meldden dat Korkmaz werd aangehouden op verzoek van de VS in verband met een lopend proces in dat land en dat hij aan de VS zou worden uitgeleverd.

Sezgin Baran Korkmaz (C) wordt gezien op de luchthaven, zijn laatst bekende foto in Turkije, Istanbul, Turkije, 5 dec. 2020. (AA FOTO)

De naam van Korkmaz kwam voor in een zaak in Utah over een familie die betrokken was bij belastingfraude.

Volgens de rechtszaak in de VS wordt de familie ervan beschuldigd geld dat zij met belastingfraude heeft verdiend, te hebben overgemaakt naar bedrijven die door Korkmaz in Turkije worden gecontroleerd.

In Turkije was Korkmaz verdachte in een proces dat op 17 mei begon, op beschuldiging van het witwassen van winsten uit criminele activiteiten. Hij riskeert vijf jaar gevangenisstraf in die zaak.

Korkmaz – wiens SBK Holding onder meer eigenaar was van de voormalige luchtvaartmaatschappij Borajet – was zakenpartners van Jacob Kingston en zijn broer Isaiah, de directeuren van een biodieselbedrijf in Salt Lake City.

De broers hebben in de VS schuld bekend in verband met de belastingkredietregeling waarbij het bedrijf Washakie Renewable Energy betrokken was, dat volgens aanklagers valse productieregisters aanmaakte om belastingkredieten voor hernieuwbare brandstoffen te krijgen en vervolgens van 2010 tot 2016 de opbrengsten daarvan witwaste.
Bron: Sabah