Uğur Aydın poseert met verschillende kebabs in zijn restaurant in Adana, Turkije, 17 juni 2021. (Foto IHA)

Terwijl regeringen over de hele wereld worstelen met het bedenken van ideeën om sceptici ervan te overtuigen zich te laten vaccineren tegen COVID-19, lijkt een man in Turkije een onweerstaanbare manier te hebben bedacht.

Het hoofdbestanddeel van de Turkse keuken: Kebab.

Uğur Aydın, eigenaar van een restaurant in de Turkse kebabhoofdstad Adana, heeft de strijd van het land tegen de pandemie van het coronavirus op de voet gevolgd en besloot zijn steentje bij te dragen met een smakelijk aanbod: gratis kebab voor iedereen die zich laat vaccineren tegen COVID-19.

Nadat Aydın had aangekondigd dat hij gratis kebab zou serveren aan de eerste 1.000 mensen die in zijn restaurant kwamen opdagen nadat ze hun injecties hadden gekregen, bleek het resultaat misschien nog wel succesvoller dan wat campagnes met miljoenenbudgetten teweegbrengen.

“Iedereen probeert bij te dragen aan de vaccinatiecampagne in het land. We dachten dat we onze stad Adana konden vertegenwoordigen door gratis kebab aan te bieden,” zei Aydın tegen Ihlas News Agency (IHA).

“We willen gewoon dat iedereen zich laat vaccineren, zodat we ons oude leven weer kunnen oppakken,” voegde hij eraan toe.

Volgens Aydın kwamen op de eerste dag ongeveer 700 mensen opdagen om hun gratis kebab op te eisen. En degenen die het geluk hadden om de gratis kebab te verorberen, keurden de vindingrijkheid van de pikante campagne goed.

Een man, die het aanbod van Aydın op sociale media had gezien, zei dat het aanbieden van gratis kebab in een stad als Adana te verleidelijk was om te laten schieten.

“Ik adviseer iedereen om zich te laten vaccineren. Dit was echt een mooi aanbod. Als mensen in Adana hebben we een voorliefde voor kebab,” vertelde Seleahattin Gökdağ aan IHA.

Een andere man, die zijn tweede dosis kreeg, geloofde dat de campagne motiverend genoeg kon zijn om de hele stad te laten vaccineren.

“Ik heb net mijn tweede dosis gehad en ik kwam mijn kebab eten. Het is een leuke kleine campagne voor de mensen in Adana. Ik denk echt dat heel Adana zich na dit aanbod zal laten vaccineren,” zei Abdurrahman Karaikiz.

Vaccinscepsis is Turkije, net als veel andere landen, een doorn in het oog geweest in de strijd tegen de pandemie.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft eerder overredingsteams geïntroduceerd, die als enige doel hebben mensen te vinden die weigeren zich te laten vaccineren ondanks het feit dat er een vaccinatie onder hun naam is gereserveerd, en hen op andere gedachten te brengen.

Aydın’s aanbod kwam in een week waarin Turkije zijn vaccinatiecapaciteit exponentieel heeft vergroot met de komst van tientallen miljoenen doses BioNTech-prikken. Zijn campagne mag dan beperkt zijn, van zijn vindingrijkheid kan het ministerie van Volksgezondheid nog wel iets leren.

Bron: Turkse media