Mehmet Ali Sancaktutan tijdens een straatinterview

Turkse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld tegen een man uit het district Güneysu van Rize – de woonplaats van president Recep Tayyip Erdoğan – wegens zijn kritiek op het economisch beleid van de regering tijdens een interview op straat. De man wordt beschuldigd van “belediging” van de president.

Een Turkse man uit de woonplaats van president Recep Tayyip Erdoğan, Güneysu in de provincie Rize aan de Zwarte Zee, is aangehouden na kritiek te hebben geuit op het economische beleid van de regering.

Mehmet Ali Sancaktutan, 52 jaar, wordt beschuldigd van “belediging” van Erdoğan.

Na zijn getuigenis op 17 juni op het hoofdbureau van politie in Rize, werd Sancaktutan vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

“Mijn doel tijdens mijn gesprek was om mijn reactie te geven op het feit dat het niet goed gaat met de economie en dat onze situatie slecht is,” zei de man, verwijzend naar zijn straatinterview in Rize op 15 juni.

Ik heb hen [de politie] gezegd dat ik de aanklacht niet aanvaard. Daarna hebben ze een vrijlatingsrapport opgesteld en heb ik het politiebureau verlaten,” zei hij.

video

Nadat zijn interview werd vrijgegeven op YouTube, begon Sancaktutan verschillende bedreigingen te ontvangen op sociale media, waardoor hij begon te vrezen voor zijn leven. “Ik zal een strafrechtelijke klacht indienen tegen degenen die mij uitschelden,” zei hij.

Sancaktutan zei dat hij niet kan bevatten hoe zijn opmerkingen hebben geleid tot een onderzoek, zeggende dat hij niemand heeft beledigd.

“Ik geloof ook niet dat onze president denkt dat ik hem heb beledigd, maar desondanks kan ik niet begrijpen waarom het openbaar ministerie een onderzoek tegen mij heeft ingesteld op beschuldiging van belediging van Erdoğan,” zei hij.

Sancaktutan zei dat hij in het verleden op de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) stemde en nu lid is van een andere partij.

Hij zei ook dat hij geschokt was door de reactie van zijn eigen dorpsbewoners tegen hem.

“Ik ben gebeld door mijn vrienden, buren in het dorp en mij is verteld: ‘Ze zullen je uit het dorp schoppen,'” zei hij.

Bron: Turkse media