De Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul, Turkije op 11 juni 2021

Turkije heeft de Europese Unie opgeroepen concrete stappen te zetten voor de modernisering van de douane-unie en de migrantendeal in de aanloop naar de cruciale top van het blok later deze week, waar de banden met Ankara zullen worden besproken.

President Recep Tayyip Erdoğan sprak eind 22 juni telefonisch met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zo heeft het Directoraat voor Presidentiële Communicatie bekendgemaakt.

Het gesprek vond plaats op het moment dat de Raad van de EU op 24 en 25 juni bijeenkomt om de zaken te bespreken.

“President Erdoğan verklaarde dat Turkije meer had gedaan dan wat op zijn weg lag en dat het nu de beurt van de EU was om concrete stappen te zetten, en merkte op dat het de hoogste tijd was voor de uitvoering van een positieve agenda met Turkije.

Erdoğan benadrukte dat de onderhandelingen over de modernisering van de douane-unie onmiddellijk en onvoorwaardelijk van start moeten gaan en sprak de wens uit dat de bijeenkomsten in het kader van de dialoog op hoog niveau ook betrekking hebben op samenwerking op het gebied van volksgezondheid, klimaatverandering, binnenlandse zaken, migratie en terreurbestrijding.

De Raad van de EU heeft in maart te kennen gegeven dat hij de Commissie van de EU zou kunnen goedkeuren om formele besprekingen met Turkije te beginnen over de modernisering van de douane-unie.

Er zijn echter tekenen dat de EU-Raad het besluit over de douane-unie waarschijnlijk zal uitstellen vanwege het verzet van Grieks-Cyprus en Griekenland.

‘Turkse volk lang gewacht’

Erdoğan benadrukte ook dat het garanderen van visumliberalisering een stap is waarop het Turkse volk lang heeft gewacht en herinnerde aan de noodzaak om de migrantendeal van 2016 tussen Turkije en de EU te versterken en uit te voeren.

Turkije moet nog aan zes ijkpunten voor visumliberalisering voldoen, maar wil van de EU enkele faciliterende stappen krijgen.

Turkije en de EU ondertekenden in maart 2016 een vluchtelingendeal die tot doel had illegale migratie via de Egeïsche Zee te ontmoedigen door strengere maatregelen te nemen tegen mensensmokkelaars en de omstandigheden van bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Volgens Turkije blijkt uit het dalende aantal migranten dat het land zijn deel van de deal is nagekomen, maar heeft de EU zich niet aan haar helft gehouden, waaronder visumliberalisering en financiële hulp voor vluchtelingen.

‘Goed gesprek’ met Erdoğan

Von der Leyen had een “goed gesprek” met Erdoğan, schreef de topambtenaar van de EU afzonderlijk verwijzend naar het telefoongesprek.

“We bespraken de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en Turkije, COVID-19, de handel en de douane-unie, de situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied, migratie en de ontwikkelingen in Afghanistan”, schreef von der Leyen op Twitter.

Het gesprek kwam in de aanloop naar een EU-top deze donderdag en vrijdag waar EU-leiders naar verwachting de relatie van het blok met Turkije zullen bespreken.

Eerder op maandag vertelde Josep Borrell, hoofd van het EU-buitenlandbeleid, verslaggevers dat de top zich vooral zou richten op de banden met Rusland en niet diepgaand zou spreken over Turkije.

Nieuwe termijn in de betrekkingen met de VS

Erdoğan beoordeelde de huidige staat van de banden tussen Turkije en de Verenigde Staten na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden op 14 juni in de marge van de NAVO-top.

“We hebben wederzijds de bekende problemen tussen onze landen verwoord en onze standpunten herhaald. Ook hebben we op een alomvattende en productieve manier van gedachten gewisseld over onze toekomstige samenwerkingsgebieden,” zei Erdoğan.

“Wij zijn vastbesloten om het goede klimaat dat wij met de heer Biden hebben bereikt, om te zetten in maximaal voordeel voor onze landen door onze dialoogkanalen met de VS op alle niveaus te versterken”, zei hij.

“In deze geest zijn wij van mening dat wij een nieuw tijdperk met de VS hebben ingeluid op een positieve en constructieve basis,” voegde hij eraan toe.

Bron: Turkse media