Mensen nemen deel aan een zwemwedstrijd over de Bosporus, in Istanbul, Turkije, 21 aug. 2022.

Vorige week vond op de Bosporus, de drukste waterweg van Turkije, de 34e editie plaats van een intercontinentale zwemwedstrijd waarbij professionele zwemmers uit Azië en Europa zwommen.

Dankzij de strikt gecontroleerde wedstrijdomgeving verliep de wedstrijd zonder incidenten, maar deskundigen waarschuwen dat de zeestraat talrijke risico’s inhoudt voor zowel amateur- als beroepszwemmers die geen maatregelen nemen.

Sterke stromingen in combinatie met een krampaanval kunnen gevaarlijk zijn voor zwemmers, terwijl grote vrachtschepen die de hele dag door de waterweg varen een ander risico blijven.

De stranden van Istanboel langs de Marmara Zee en de Zwarte Zee bieden zwemmers genoeg te doen tijdens de hete zomermaanden, maar sommigen geven de voorkeur aan zwemmen in de Bosporus, ondanks het drukke maritieme verkeer en de stromingen die zwemmers in enkele ogenblikken kunnen wegvagen.

Deskundigen zeggen dat het bijzonder gevaarlijk is om te zwemmen in gebieden waar geen veilige manier is om in de waterweg te komen.

Emre Seven, een zweminstructeur die naam maakte als de eerste Turk die de Straat van Gibraltar overzwom, zegt dat zwemmen door de Bosporus een “unieke activiteit” is, maar dat het soms “slecht” afloopt voor sommige mensen, verwijzend naar verdrinkingen.

“In de Bosporus is veel zeeactiviteit, van draaikolken tot scheepsverkeer en bulderende stromingen. Het is eigenlijk één grote rivier die de stad verdeelt. Zwemmen is hier zeker gevaarlijk en als je van plan bent het te doen, moet je voorzichtig zijn,” zei hij.

Volgens Seven is de gevaarlijkste uitdaging voor zwemmers waar dan ook, kramp.

“Mensen springen meestal in het water zonder van tevoren een warming-up te doen, dus een plotselinge kracht op de beenspieren kan een kramp veroorzaken. Koude waterstromen die van de Zwarte Zee naar de Bosporus stromen veroorzaken ook plotselinge veranderingen in de temperatuur van het zeewater en dit veroorzaakt op zijn beurt kramp.”

“Als je eenmaal kramp hebt, moet je wachten en de plek waar je kramp hebt masseren en proberen te zwemmen zonder de voet waar je de kramp hebt,” vertelde hij Anadolu Agency (AA) op woensdag.

Seven waarschuwde dat de Bosporus niet geschikt is voor “beginners”.

“Je moet van tevoren plannen waar je gaat zwemmen. Als je niet tegen de stroom in kunt zwemmen en aan land kunt komen, moet je je energie niet verspillen en wachten op hulp terwijl je probeert te blijven drijven,” zei hij.

Hij zei dat het bijzonder gevaarlijk is om tussen de twee zijden van de Bosporus over te steken.

“Het is vol met regelmatige routes van schepen, van veerboten tot vrachtschepen,” zei hij. Seven raadt mensen aan om in plaats daarvan te zwemmen langs de stranden aan de Zwarte Zee of de kust van Marmara.

İrfan Hattatoğlu, een andere zweminstructeur, zegt dat mensen niet moeten zwemmen “met een volle maag.”

“Mensen moeten vooral vermijden om te zwemmen in gebieden met sterke stromingen en moeten niet zwemmen als ze onervaren zijn. De risico’s zijn te groot als je met een volle maag zwemt, op de route van boten en tegen de stroming in,” zei hij.

Hattatoğlu waarschuwde zwemmers om plaatsen met ladders te zoeken als ze willen zwemmen en raadde aan om met een groep van ten minste een paar mensen te gaan, zodat ze kunnen helpen als iemand gered moet worden.

Bron: Sabah