Resorts aan de Zwarte Zeekust van Turkije worden overspoeld met toeristen uit de Golfstaten.

Het luchtruim boven de provincie Trabzon aan de noordoostelijke kust wordt gedomineerd door vliegtuigen die toeristen meebrengen, hoofdzakelijk uit Saudi-Arabië, Bahrein en Oman.

De Arabieren, die de zinderende woestijnzomers ontvluchten, worden al jaren gelokt door de groene omgeving van Trabzon, het bergmeer en het koele briesje.

Turkije rekent over het algemeen op zijn grote mediterrane kust en rijke erfgoed om meer bezoekers te trekken.

Nu de zomer in volle gang is, kiezen bezoekers uit de Golflanden vooral voor het hoogland, met als speerpunt Uzungöl, een prachtig stadje aan een meer een uur ten zuiden van Trabzon.

Omgeven door bergen en versierd met de groenste bomen, is Uzungöl (Lang Meer) de parel van de stad die de meest bezochte bestemming is geworden door toeristen uit de Golflanden.

Kantarcı zegt dat de accommodatievoorzieningen bijna volgeboekt zijn, met aankomsten en een groeiende vraag die de vooruitzichten versterken voor een jaar dat zelfs de cijfers van 2019 zal overtreffen, dat het beste toeristische jaar ooit wordt genoemd.

Turkije heeft van januari tot juli meer dan 23 miljoen buitenlandse bezoekers aangetrokken, een stijging van 128% op jaarbasis, volgens officiële gegevens, waarmee de weg is vrijgemaakt voor 37 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme, waar de regering naar streeft.

De aankomsten werden vooral gesteund door Russische bezoekers die voor Turkije kozen vanwege de vliegbeperkingen die westerse landen na de Russische invasie in Oekraïne hadden ingesteld. Ook de aantallen Duitse en Britse bezoekers zijn sterk gestegen.

De inkomsten uit het toerisme zijn van vitaal belang voor de economie van Turkije, aangezien het economisch plan van de regering gericht is op de uitbreiding van het overschot op de lopende rekening om de hoge inflatie en rentevoeten aan te pakken.

De regering heeft haar doelstellingen voor het einde van het jaar vorige maand verhoogd tot 47 miljoen toeristen en 37 miljard dollar aan inkomsten, terwijl zij eerder 45 miljoen toeristen en 35 miljard dollar aan inkomsten nastreefde.

Ambtenaren hadden gehoopt dat het toerisme dit jaar de cijfers van 2019 zou kunnen repliceren of overtreffen, toen zo’n 52 miljoen bezoekers 34 miljard dollar aan inkomsten opbrachten.

Bron: Sabah